Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:26 16 12 2017 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Programul IPS Teodosie în perioada 5-7 ianuarie 2016

ro

04 Jan, 2016 14:05 1046 Marime text
 
Programul IPS Teodosie în perioada 5-7 ianuarie 2016 

Ajunul Bobotezei Marți, 5 ianuarie 2016, începând cu ora 5,45, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, iar de la ora 8.00, Sfinţirea Mare a apei, slujbă identică cu cea oficiată în ziua de Bobotează. Apa sfinţită va fi îmbuteliată, pe parcursul zilei, în 150.000 de PET-uri pregătite pentru credincioşii constănţeni.
În jurul orei 10.00, ierarhul Tomisului va fi prezent la capela „Sfântul Nicolae” a penitenciarului Poarta Albă, unde va oferi angajaților și deținuților sticluțe cu aghiasmă și va rosti un cuvânt de învățătură.
La ora 14.00,Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la schitul „Podromița”, situat lângă localitatea Hârșova, schit ce are ca hram secundar „Botezul Domnului”. De aici Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu preoții și credincioșii, va pleca în procesiune la malul Dunării, în zona Căpităniei Hârșova, unde va fi săvârșită slujba de Sfinţire Mare a apei. Apoi ierarhul va arunca 3 cruci în apa Dunării, iar un grup de tineri curajoși le va recupera.
Inițial slujba Aghiasmei Mari se făcea în Ierusalim, unde se păstra amintirea Botezului Mântuitorului. De aici s-a răspândit în Antiohia, Constantinopol și Asia Mică. Vorbind despre importanța Bobotezei, Sf. Simeon al Tesalonicului apreciază că, în această zi,nu se face doar reînnoirea Botezului Domnului, ci și a Harului primit de fiecare dintre noi la Botez.

Botezul Domnului Miercuri, 6 ianuarie, începând cu ora 8.45, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
De la ora 11.45 se va porni în tradiționala Procesiune de Bobotează până pe faleza Cazinoului, unde ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia Slujba de Sfințire Mare a apei. La sfârșitul acesteia arhiepiscopul va arunca 3 cruci în apele mării. După slujbă, care tradiționale, cu butoaie special pregătite, vor pleca pe principalele bulevardeale municipiului: Mircea cel Bătrân, Mamaia, Tomis, 1 Mai, Ferdinand, I. C.Brătianu.
De la ora 15.00, Arhiepiscopul Tomisului va fiprezent la inaugurarea debarcaderului din localitatea Ovidiu.
Seara, începând cu ora 17.00, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din localitatea Techirghiol (str. Plantelor, nr. 3, lângă Grădinița nr. 2). 

Joi, 7 ianuarie, începând cu ora 8.30, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Constanța, situată în zona Pod Butelii. Biserica a rânduit ca a doua zi după Botezul Domnului să fie cinstit soborul Sfântului Ioan Botezătorul, cel care L-a botezat pe Mântuitorul în apele Iordanului. Sf. Ioan Botezătorul este cel mai mare Proroc al Vechiului Testament și Înaintemergătoral Domnului, pentru că a anunțat venirea lui Mesia, pregătind poporul să-L întâmpine.

Biroul de Comunicare

Ti-a placut articolul?

Comentarii