Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:12 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hramul mănăstirii „Peștera Sf. Ap. Andrei”

ro

27 Nov, 2015 14:38 1753 Marime text
30 noiembrie este zi de sărbătoarelegală în care poporul român îl cinstește pe Sf. Apostol Andrei, OcrotitorulRomâniei și primul Apostol al Mântuitorului, care a adus cuvântul Evanghelieipe pământul Dobrogei de astăzi. Astfel, luni,30 noiembrie, de la ora 9.00, la mănăstirea „Peștera Sf. Ap. Andrei”din apropierea localității Ion Corvin, IPS Teodosie, împreună cu un sobor deierarhi din țară și din străinătate, va oficia Sf. Liturghie. Pentru că anulacesta se împlinesc 25 de ani de la reactivarea așezământului monahal, la sfârșitulslujbei va fi lansată lucrarea „Mănăstirea PeșteraSfântului Apostol Andrei - 25 de ani de vatră monahală neîntreruptă, 1990-2015”, semnatde către arhimandrit Cosma Mitu, starețul mănăstirii, și un pasionat de istoriedobrogeană, teologul Ionuț Druche.Începând cu ora 18.00, pe scenaCasei de cultură din Constanța va avea loc concertul de muzică patriotică: „Sus inima români!” susținut de către Corala bărbătească ortodoxă „Armonia” (dirijorarhid. Asist. univ. dr. Ion Iulian Dumitru) și Muzica Militară a ForțelorNavale Române (dirijor col. dr. Cornel Ignat). În deschiderea concertului, vor fiamenajate două expoziții: „Peștera Sfântului Apostol Andrei în fotografii deepocă”, organizată de Ionuț Druche, și „Peștera Sfântului Andrei în ochiicopiilor”, coordonată de prof. Mădălina Oana Sfetcu, profesor de desen încadrul Școlii Gimnaziale nr. 1 Tuzla. În deschidere vor vorbi: IPS Teodosie,Arhiepiscopul Tomisului, și dr. Virgil Coman, directorul ServiciulJudeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale. Intrarea este liberă. Sfântul Apostol Andreis-a născut în Betsaida, localitate aflată pe malul lacului Ghenizaret dinGalileea, şi este fratele Sfântului Apostol Petru. Petru și Andrei au renunțatla îndeletnicirea de pescari, i-au urmat lui Hristos și, după Învierea Domnului,au devenit „pescari de oameni”, adică apostoli. Sfântul Apostol Andrei apropovăduit Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi SciţieiMinor, adică Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria. Deaceea este cunoscut drept „apostolul românilor”.           

 La aproximativ 80 de kilometri de Constanța, în apropierea localității Ion Corvin,se află peștera în care, conform tradiției, s-a adăpostit Sfântul Apostol Andrei. Aici, la Betleemul neamului românesc, vin în fiecare an mii decredincioși spre a-l cinsti pe Sfântul Apostol Andrei.          
 Conform istoricilor bisericești, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetateaPatras, din Grecia de astăzi, prin răstignire, cu capul în jos, pe o cruce înformă de X, numită „crucea Sfântului Andrei”. Biroul de Comunicare 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii