Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:35 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

COMUNICAT COMEMORARE OLTINA- PREOTI MILITARI DOBROGENI

ro

18 Feb, 2016 20:15 2053 Marime text
La împlinirea unui secol de la intrarea României în Primul Război Mondial, Arhiepiscopia Tomisului - Departamentul Cultural, în colaborare cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” - Filiala Constanța şi Direcţia de Cultură a Consiliului Judeţean Constanţa organizează o serie de evenimente cu tema: „Preoţi militari dobrogeni în Primul Război Mondial”.

              Duminică, 21 februarie 2016, în biserica „Sfântul Gheorghe” din Oltina, jud. Constanța, de la ora 11:00, va avea loc comemorarea preotului căpitan Ioan Georgescu.

La eveniment vor lua cuvântul: protosinghelul Maxim Vlad, Directorul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” - Filiala Constanța – Prof. Dr. Costin Scurtu, Directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului- Ionuț Druche, Pr. Marin Cloșcă, protopopul protoierie Altinum, Pr. Bodea Emanuel, de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” şi dna Mihaela Burlacu, consilier superior în cadrul Direcţiei de Cultură a Consiliului Judetean Constanta şi scriitoare, membră a Uniunii Scriitorilor din Romania.

Despre personalitatea preotului Ioan Georgescu  se ştie că s-a născut în ziua de 4 martie 1887 și a fost hirotonit preot la parohia Oltina pe 15 noiembrie 1911. În timpul Primului Război Mondial s-a remarcat prin curajul său,  a fost alături de soldații din Regimentul 15 Evacuare în timpul luptelor din 1916. Pentru merite deosebite a fost decorat cu Ordinul „Coroana României”, medaliile „Crucea de război” și „Răsplata muncii cl. a II-a pentru învățămănt”.

Această manifestare face parte din proiectul inedit în Dobrogea şi în ţară, iniţiat de Arhiepiscopia Tomisului - Departamentul Cultural prin Directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului - Ionuț Druche şi cu binecuvantarea  IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii