Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:53 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce șanse avem la jocuri? Un cuplu câștigă premiul cel mare la loterie... a treia oară!

ro

24 Apr, 2017 19:07 6061 Marime text
Source: Google+
 
Un cuplu din Edmonton Canada, Barbara și Douglas Fink, a câștigat la loteria canadiana a treia oară! Și nu e vorba de o loterie orășenească sau vreo tombolă de cartier, ci de însuși jocul care ne dă și nouă, românilor, atâtea bătăi de cap: 6/49.
Cei doi mai nimeriseră toate cele șase numere în 1989 și în 2010 și împărțiseră premiul cel mare cu mai mulți câștigători. De data aceasta însă, doar un bilet a mai fost câștigător, iar Barbara și Douglas au devenit mai bogați cu 8.163.061$.

"Am verificat pe internet, aveam toate numerele. Însă nu știam câți câștigători mai sunt", spune Barbara. "Când am aflat, l-am sunat pe Douglas și i-am spus: peste 8 milioane!" Capac la toate, biletul nici nu costase bani: fusese un bonus primit de cei doi de la extragerea anterioară.

Ca niște părinți și bunici de nădejde, soții Fink au spus că vor da mare parte din sumă fiicei și nepoților lor, iar ei își vor cumpăra o casă nouă.
Această coincidență poate părea "banală" (repectând proporțiile) dacă nu ne uităm la cifre. De aceea, am decis sa privim puțin lucrurile din punct de vedere statistic: ce șanse avem să câștigăm la loto sau la alte jocuri de cazinou? Merită să ne lăsăm influențați de publicitatea la jocuri și să ne încercăm la rândul nostru norocul?
Probabilitatea de a obține un premiu de categoria I la loteria 6/49 este de 1 la 13.983.816.

Altfel spus, dacă jucăm câte o variantă pe săptămână, vom avea șanse maxime de câștig cam în... 270.000 de ani. Prin comparație, șansa cuiva să fie lovit de fulger este de circa 1 la 960.000. Deci este de vreo 14 ori mai probabil să fim trăsniți decât să ghicim cele 6 numere buclucașe (dacă vorbim de ghinioniștii loviți de mai multe ori de fulger, avem și aici numere halucinante).

Care este însă șansa de a câștiga la loterie de trei ori în interval de circa 30 de ani (perioada celor 3 jackpoturi ale cuplului Fink)? Un calcul aproximativ ne relevă un număr imposibil de înțeles de mintea unui om: o șansă la aproximativ 1,8229965 înmulțit cu zece la puterea 18! Dacă mai contează, cineva care vrea sa reediteze performanța celor doi canadieni ar trebui să joace la loto de zece milioane de ori mai mult timp decat vârsta Universului...
Și totuși, s-a întâmplat. Cum este posibil? Un statistician va răspunde simplu: orice eveniment real și întâmplător poate fi extrem de puțin probabil, dar este totuși posibil. Merită însă să jucăm la loto?

Răspunsul s-ar putea să vă surprindă: da. Însă cu o conditțe importantă. Decizia de a juca nu trebuie să fie dictată de șansele de câștig, ci de "rake"-ul celui care organizează jocul. Acesta reprezintă taxa oprită de organizator. Daca prin absurd organizatorul nu ar percepe nicio taxă de joc, șansele noastre ar fi maxime. Pe termen lung, câți bani am investi în joc, atâția am câștiga, și la final am trage linie pe zero.

Însă loteria este recunoscută global drept instituția care taxează cel mai dur fondul de premii. Nu există o regulă generală, însă unele loterii (majoritatea) percep minim 30% și deseori chiar peste 50% din fondul de premii! Altfel spus, decizia de a juca la loterie în asemenea condiții este greșită. Nu pentru ca avem șanse mici să lovim jackpotul, ci pentru că plătim prea mult pentru această șansă. Un bilet la loterie de 5 lei contribuie la fondul de premii cu doar 2,5-3 lei, restul banilor topindu-se în vistieria organizatorului.

Prin comparație, restul jocurilor de cazinou sunt extrem de tolerante cu șansele jucătorilor. De pildă, la un turneu de poker, organizatorul își oprește circa 10% din fondul de premii. Așa mai venim de acasă. Al doilea joc cel mai taxat de organizator după loterie este "keno", cu 25% avantaj pentru casă. Apoi, în ordine, urmează sloturile (0-17%), ruleta (5,5%), baccarat (1,06%), video-poker (0,5-5%), zarurile (0,8%) și...
... o mențiune specială merită cel mai avantajos joc de cazinou, regele jocurilor de șansă, blackjackul. Cu doar 0,5% avantaj în favoarea casei, acest joc este preferatul jucătorilor - fie live sau online. Însă chiar și aici, în cadrul versiunilor de blackjack, există un format optim: jucată corect, versiunea European Blackjack, lasă casei un avantaj de doar 0,3%, oferind astfel jucătorilor cele mai multe șanse să plece cu bani în plus de la o sesiune de joc.

De ce totuși rămâne loteria preferată în fața celorlalte jocuri, în condițiile în care organizatorul își oprește peste jumătate din bani? Pe lângă faptul că oferă visul îmbogățirii peste noapte (atât de iluzoriu, după cum am calculat), este și cea mai accesibilă... sau, a fost, căci de când jocurile de cazinou se pot accesa și online acestea au câștigat teren masiv în fata clasicei și amăgitoarei urne cu bile.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii