Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:49 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul Secretarului de Stat American cu ocazia Zilei Internationale a Romilor - 09.04.2009

ro

09 Apr, 2009 13:28 1008 Marime text

Mesajul Secretarului de Stat American cu ocazia Zilei Internationale a Romilor

Ziua Internationala a Romilor este o ocazie de a atrage atentia asupra istoriei, experientelor si drepturilor celui mai numeros grup etnic din Europa.

De multi ani sunt preocupata de promovarea si apararea drepturilor romilor, pentru ca am vazut personal situatia lor -- in special a femeilor si a copiilor -- cu ocazia vizitelor facute in calitate de Prima Doamna in comunitatile de romi din Europa. Din postura de membru al Comisiei Helsinki, am indemnat guvernele sa ia mai multe masuri pentru a-i proteja si a le imbunatati situatia celor 10 milioane de romi care traiesc in Europa.

In ciuda progreselor semnificative din ultimii zece ani, multi romi traiesc si acum la periferia societatii. Ei continua sa se confrunte cu elaborarea profilelor delictuale pe criterii etnice, violenta, discriminare si alte incalcari ale drepturilor omului. In prea multe cazuri, romii nu au documente de identitate sau certificate de cetatenie, ceea ce le blocheaza accesul la vot, la servicii sociale, la educatie sau chiar accesul pe piata muncii, care le-ar permite sa aiba o contributie mai activa in tarile in care traiesc.

Statele Unite ale Americii si-au asumat angajamentul de a proteja si promova drepturile romilor, prin intermediul relatiilor bilaterale si a prezentei in organizatii precum ONU (Organizatia Natiunilor Unite) si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa. Noi credem ca e responsabilitatea sa se asigure ca minoritatile beneficiaza de oportunitatile necesare pentru a deveni membri activi si responsabili ai societatii. Asadar, indemn guvernele din intreaga Europa sa continue eforturile de imbunatatire a situatiei romilor, de eliminare a discriminarii si de asigurare a egalitatii de sanse in educatie si pe piata muncii.

Ma preocupa mai ales asigurarea sansei copiilor romi de a creste si de a-si valorifica potentialul cu care au fost inzestrati de Dumnezeu. Romii au o mostenire artistica si culturala bogata, care si-a lasat amprenta asupra Europei si a intregii lumi.

Crearea conditiilor necesare cresterii succesului tuturor celor care traiesc in tara noastra sau in alte tari este in interesul comunitatii europene si al celei globale. Sper ca evenimentele organizate la ambasadele si misiunile noastre diplomatice din intreaga lume cu ocazia Zilei Internationale a Romilor vor fi un nou pas in incercarea de a-i ajuta pe romi sa isi creeze un viitor mai bun si mai luminos. Iar Statele Unite ale Americii sunt pregatite sa ajute la transformarea in realitate a acestui deziderat.

Va multumesc foarte mult.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii