Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:59 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Discursul ministrului de externe al Republicii Cuba, Bruno Rodriguez Parrilla

ro

04 Mar, 2010 21:44 1645 Marime text

Discursul ministrului de externe al Republicii Cuba, Bruno Rodriguez Parrilla, la reuniunea ministerială a celei de-a 13-a sesiuni a consiliului drepturilor omului
Geneva, 3 martie 2010

Domnule Preşedinte,

A fost nevoie de 60 de milioane de morţi în al Doilea Război Mondial, pentru a dezvolta conceptul de drepturi ale omului, în special  dreptul la viaţă şi la demnitate umană.
   S-a progresat mult în dezvoltarea conceptuală a drepturilor omului şi foarte puţin în asigurarea exercitării lor. Am transformat tema într-unul din pilonii fundamentali ai Naţiunilor Unite,  împreună cu dezvoltarea, pacea şi securitatea internaţională. Totuşi,  este domeniul în care manipularea ideologică a făcut cele mai mari ravagii, ca şi ipocrizia politică şi standardul dublu aplicat de ţările industrializate.
   Cei care se pretind  gardieni ai drepturilor omului şi încearcă să-i chestioneze pe alţii, sunt tocmai ei responsabili direcţi ai celor mai grave, sistematice şi flagrante  încălcări ale drepturilor omului, mai ales a dreptului la viaţă.
    Sunt autorii sistemului colonial care a slujit pentru exploatarea ţărilor din Sud şi le-au condamnat la subdezvoltare.  Sunt responsabili pentru ordinea economică internaţională actuală care asasinează pe tăcute  zeci de milioane de fiinţe umane, victime ale foametei, sărăciei şi bolilor prevenibile şi curabile. Sunt cei care  impun războaiele moderne de cucerire care  provoacă milioane de morţi, în general civili, surpinzător numite „victime colaterale”.
   De asemenea, sunt beneficiarii  gândirii unice,  a modelelor  exclusive, a valorilor exclusive, a războiului mediatic, al construcţiei unor adevărate  imanenţe, a subculturii reclamei comerciale, a impunerii de reflexe condiţionate, a presei  puse la zid, mincinoase, docile şi imbecilizante care justifică sau ascunde  măcelul.
    Manipularea  terorismului a servit Statelor Unite şi aliaţilor săi europeni pentru a declanşa războaie de dominaţie şi cucerire de resurse energetice în Irak şi Afganistan care  au luat două milioane de vieţi umane. De asemenea, a servit pentru a justifica dispariţiile forţate, torturile, carcerele secrete şi centrele de detenţie unde nu se recunoaşte Dreptul Internaţional Umanitar şi nici condiţia de fiinţă umană. A fost pretextul pentru „legile patriotice” ca cea care  recent a  fost promulgată de guvernul amercian şi care îngrădeşte libertăţile şi drepturile cucerite de mişcarea pentru drepturi civile  în lupte care au durat secole.
    Cine va răspunde pentru brutalităţile comise la Abu Ghraib, Bagram, Guantanamo şi alte centre de tortură şi moarte?  Când vor fi judecaţi responsabilii şi se va pune capăt impunităţii?
    Vice-ministrul de externe al Suediei a ţinut în această dimineaţă un discurs curios şi arogant, cu  judecăţi critice la adresa noilor ţări. Totuşi, n-a suflat nici un cuvânt despre complicitatea  guvernului suedez  la zborurile secrete care au făcut escală pe teritoriul ţării având la bord persoane  sechestrate.  Sperăm ca într-o zi să se încheie  îndelungata investigaţie în aceste cazuri şi să binevoiască să informeze  despre rezultate acest Consiliu.
    Cine va răspunde în ţările europene  pentru zborurile secrete,  carcerele clandestine de pe teritoriile lor şi participarea la acte de tortură?
   Ceea ce s-a întâmplat în Palestina timp de ani de zile constituie un adevărat genocid.  Mii de palestinieni şi-au pierdut viaţa din cauza atacurilor militare indiscriminate şi asediuri feroce şi blocade  care îi privează de cele mai elementare mijloace de subzistenţă.
    Dictaturile militare din America Latină, impuse şi susţinute de Statele Unite timp de decenii, au asasinat   patru sute de mii de persoane. Numai în Cuba au provocat  20 000 de morţi.
    Dreptul la viaţă este încălcat permanent în lume.  Chiar existenţa speciei umane este serios ameninţată de schimbarea climatică, de care sunt istoric şi actualmente responsabili aceiaşi care  dezlănţuie şi conduc războaiele de cucerire.  Ruşinoasa reuniune de la Copenhaga,  cu practicile ei frauduloase şi exclusive, a consstituit un act îndreptat împotriva dreptului omenirii  la viaţă şi la supravieţuire.

Domnule Preşedinte,

     Timp de jumătate de secol Cuba a fost victima agresiunilor americane şi actelor de terorism. 5577 de cubanezi şi-au pierdut viaţa sau au rămas  mutilaţi.
    Autorii  distrugerii în plin zbor  a unui avion al companiei Cubana de Aviacion în anul 1976 se bucură de  impunitate din partea guvernului Statelor Unite. O epidemie de dengue, ca rezultat al unui atac bacteriologic, a provocat moartea  a 101 copii cubanezi.  Un din seria de bombe puse  la Havana în 1997, a provocat moartea unui tânăr italian.  Aşa numita Lege de Acomodare Cubaneză şi politicas „picior uscat – picior ud” încurajează emigraţia ilegală şi seceră vieţi.
    Blocada economică, comercială şi financiară impusă Cubei este un act de genocid,  definit în paragrafele (b) şi (c) ale articolului II din Convenţia contra Crimei de Genocid şi o violare masivă, flagrantă şi sistematică a drepturilor omului.
    Politica Statelor Unite  contra Cubei, pe care guvernul Preşedintelui Obama nu a schimbat-o,  îl costă vieţi pe poporul cubanez.


    O escaladare subversivă, cu o amplă acoperire mediatică, a fost lansată contra Cubei.  Nu respectă nici un principiu etic.  Vrea să-i  prezinte pe mercenari ca patrioţi, pe agenţii plătiţi de Statele Unite  pe teritoriul cubanez ca dizidenţi.
   Puternica maşinărie a imperiului nu ezită să se folosească de  un deţinut recidivist şi sancţionat  printr-un proces cuvenit,  pentru delicte de drept comun,  şi apoi recrutat în închisoare, pentru a-l  prezenta ca pe un luptător pentru drepturile omului.  Pentru a obţine câteva dividende politice, a fost aruncat spre moarte în pofida  unor atente îngrijiri medicale.  Aşa cum a spus Preşedintele Raul Castro Ruz a fost un fapt lamentabil.  Este o altă victimă a politicii subversive a Statelor Unite contra Cubei.
    De când a triumfat Revoluţia cubaneză în anul 1959, nu a avut loc în Cuba nici un caz de asasinare, tortură sau execuţie extrajudiciară; n-a existat niciodată un „escadron al morţii”, nici o „Operaţiune Condor”. Cuba a avut un exerciţiu meritoriu şi ireproşabil în doemniul protecţiei dreptului la viaţă,  chiar  prin cooperarea altruistă în afara graniţelor.

Domnule Preşedinte,

Aş fi dorit să mă refer la aspecte concrete  ale muncii serioase pe care o desfăşoară acest Consiliu, să abordez tema  revizuirii acestui organ care trebuie să aibă loc  anul viitor pentru a denunţa tentativa de a-l subjuga, de a-i modifica compoziţia şi procedurile, pentru a-i impune interese politice.  Aş fi vrut să mă refer la mecanismul Examenului Periodic Unviersal, care şi-a arătat utilitatea, în ciuda imperfecţiunilor şi a lipsei de autocritică a celor puternici  puţi în faţa dovezilor.  Aş fi vrut să apăr Consiliul şi să scot în evidenţă importanţa  păstrării caracterului  liber de politizare, discriminare, selectivitate şi dublu standard.
    Vă pot asigura că Cuba va continua să contribuie cu efort şi tenacitate  ca acest Consiliu al Drepturilor Omului să-şi menţină calea independentă şi să consolideze cooperarea ca o cale adevărată  de promovare şi apărare a drepturilor omului în lume.
    Trebuie să declar, în numele  eroicului şi nobilului popor al Cubei, că nici o campanie nu ne va îndepărta de idealurile noastre de independenţă şi libertate.
Vă mulţumesc.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii