Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:07 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Discurs Ambasador SUA - BVB- oferta de actiuni ale companiilor americane

ro

18 Apr, 2012 22:48 1206 Marime text

Mă aflu la Bursa de Valori Bucureşti pentru a treia oară. Vin aici pentru că noi, reprezentanţii Guvernului SUA şi americanii, în general, credem că pieţele de capital solide şi transparente asigură o democraţie puternică. Aşa cum ştiţi, în calitate de aliat al României, noi suntem extrem de interesaţi ca România să devină o democraţie din ce în ce mai puternică şi solidă. De aceea vin atât de des la Bursă.

Noi susţinem introducerea de instrumente financiare mai sofisticate în scopul extinderii pieţelor de capital, iar sistemul alternativ de tranzacţionare despre care vorbim astăzi este unul dintre aceste instrumente. Datorită platformei de tranzacţionare alternativă extinsă astăzi, investitorii de pe piaţă vor cunoaşte mai bine şi vor avea mai multă încredere nu doar în companiile listate, ci şi în toţi actorii de pe piaţa românească. În plus, pentru că românii vor putea cumpăra acţiuni la companii americane, mai mulţi români vor simţi pe de o parte neliniştea şi, pe de altă parte bucuria câştigurilor din investiţiile în companii americane de calitate, iar numărul românilor care vor investi pe piaţa de capital va creşte.

În primul meu discurs la Bursă am menţionat Polonia, care este un important aliat al României şi al Statelor Unite ale Americii, un model pentru România şi o ţară cu o economie prosperă chiar şi în această perioadă grea. În Polonia, 1.500.000 de cetăţeni au conturi individuale de investiţii. În România, numărul este infinit mai mic. Creşterea numărului de portofolii individuale de investiţii constituie un bun mod de măsurare a activităţii cetăţenilor unei ţări pe piaţa de capital. Mai devreme discutam cu reprezentanţii Tradeville, care mi-au spus că numărul de portofolii de investiţii din România a crescut semnificativ. Cred că datorită acestui nou sistem, chiar mai mulţi români vor deveni activi pe piaţa de capital, iar acesta este un lucru bun pentru piaţa şi democraţia din România.

Nu voi spune mai multe lucruri despre companiile americane cotate aici. Mihaela Bîciu a prezentat foarte bine valoarea acestor companii. Lucrul important este că în ultimele săptămâni au existat controverse referitoare la companiile occidentale care încearcă să cumpere o bucată din România. Partea frumoasă a acestui nou sistem este că acum românii pot cumpăra o bucată din America, iar acesta este un lucru bun.

Un alt aspect pozitiv menţionat de Mihaela în remarcile sale este că faptul că puteţi cumpăra acţiuni ale unor companii de marcă americane, precum Coca-Cola, probabil una dintre cele mai cunoscute mărci din Statele Unite ale Americii. În acelaşi timp însă, cumpăraţi acţiuni la companii cotate la Bursa de Valori din New York, care sunt reglementate de către Securities and Exchange Commission. Presupun că se ştie că Bursa de Valori din New York are standarde foarte stricte de cotare. Transparenţa şi calitatea acestor acţiuni şi modul în care aceste companii sunt conduse sunt reglementate nu doar de către Securities and Exchange Commission, cât şi de Bursa de Valori din New York, lucru foarte important. Aşadar, românii care investesc în aceste companii câştigă prin această monitorizare riguroasă.

Sper că acest lucru va aduce câştiguri semnificative românilor care investesc în aceste companii, aşa cum fac şi eu, care investesc în multe dintre aceste companii, şi, în acelaşi timp le va demonstra românilor valoarea transparenţei, subiect pe care l-am abordat în numeroase rânduri, aşa cum ştiţi. Va crea în rândul românilor o cultură a valorii transparenţei, bunei guvernări corporatiste şi bunei administrări a companiilor. La rândul său, acest lucru va asigura susţinere pentru o mai mare transparenţă a companiilor româneşti, în special a celor de stat, subiect în privinţa căruia am luat poziţie în mai multe rânduri.

De ce este acesta un lucru bun pentru România? Pe măsură ce românii vor fi mai dispuşi să investească banii economisiţi cu greu în România, va exista combustibil vital pentru creştere economică. Economia românească are nevoie de mai mult capital. România este extrem de dependentă de investiţiile străine directe. Nu este un lucru rău, însă aşa cum au sugerat anumite voci, investiţiile românilor în aceste companii sunt mai sănătoase decât o prea mare dependenţă de investitorii străini. De asemenea, acestea sunt mai bune decât să vi se spună că vă bazaţi pe fondurile structurale sau pe bugetul de stat. Este mai bine ca românii să investească în aceste companii. Iar prin această platformă, cetăţenii români vor descoperi ce valoare au investiţiile lor în aceste companii, de asemenea un lucru extrem de bun. Prin acest model, Bursa de Valori Bucureşti va asista probabil la o creştere a volumului de tranzacţionare şi a interesului investitorilor români şi străini, ceea ce va asigura un interes crescut pentru piaţa de capital din România, lucru la fel de bun.

Noi, reprezentanţii SUA şi ai Ambasadei SUA vrem să vedem un număr mai mare de acţiuni internaţionale şi româneşti, nu doar americane, disponibile românilor prin acest instrument. Însă repet, cred că cel mai valoros aspect al acestei iniţiative este faptul că aduce investitori individuali români în piaţa de capital. Atragerea de noi investiţii străine şi locale este o prioritate pentru România, iar această extindere a sistemului de tranzacţionare va constitui un nou instrument financiar ce va contribui la asigurarea acelei creşteri şi va consolida obiectivele noastre strategice comune de a avea o Românie democratică şi prosperă. Felicit Tradeville şi New Century Holdings pentru iniţiativa lor şi le urez lor şi tuturor companiilor mult succes în continuare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii