Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:59 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Declaratia ambasadorului SUA, Mark H. Gitenstein .cu privire la Agentia Nationala de Integritate (ANI) si la raportul comisiei europene asupra reformei sistemului judiciar si a combaterii coruptiei din Romania

ro

20 Jul, 2010 22:37 804 Marime text

Declaraţia ambasadorului SUA, Mark H. Gitenstein .cu privire la Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi la raportul comisiei europene asupra reformei sistemului judiciar şi a combaterii corupţiei din România

Salut raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare, prezentat Parlamentului European. Aşa cum subliniază raportul, existenţa unei agenţii funcţionale de verificare a averilor demnitarilor este crucială în lupta împotriva corupţiei şi necesară pentru ca România să îşi poată îndeplini obligaţiile impuse de calitatea de membru al Uniunii Europene şi să asigure transparenţa aşteptată de cetăţenii americani şi de companiile americane care îşi desfăşoară activitatea în România.

Decizia de ieri a Curţii Constituţionale mi-a dat speranţe în acest sens şi încurajez Parlamentul să folosească această ocazie pentru a restabili puterea Agenţiei Naţionale de Integritate cât mai curând cu putinţă. Mi se par încurajatoare şi eforturile acelor membri ai guvernului, proveniţi din întregul spectru politic, care încearcă să salveze ANI. Mă refer aici la Preşedintele României şi la Ministrul Justiţiei care au condus eforturile de menţinere a eficienţei ANI, la Preşedintele Camerei Deputaţilor, doamna Anastase, şi la fostul Prim-Ministru al României, deputatul Tăriceanu, care au votat o lege extrem de valoroasă, precum şi la senatorii Greblă şi Blaga, care au încercat să obţină un rezultat mai bun în Senat. Eforturile lor neîntrerupte şi recenta decizie a Curţii Constituţionale sporesc şansele de creare a unei structuri ANI care să răspundă aşteptărilor Uniunii Europene şi ale SUA.

Raportul Comisiei Europene a fost unul echilibrat şi corect. România are în faţa sa multe provocări. Le ofer sprijinul meu tuturor acelora care promovează transparenţa şi statul de drept. Sper că la finalul acestui dificil proces, România va adopta o lege ANI care să respecte angajamentele asumate faţă de Uniunea Europeană şi să răspundă aşteptărilor companiilor şi cetăţenilor americani, dar în aceeaşi măsură, să răspundă şi aşteptărilor cetăţenilor români, care merită să îi poată trage la răspundere pe oficiali.

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii