Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:58 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin informativ - Ambasada Statelor Unite ale Americii

ro

03 May, 2010 17:49 1076 Marime text

DISCURSUL AMBASADORULUI MARK H. GITENSTEIN

CU OCAZIA SEMNĂRII MEMORANDUMULUI DE ÎNŢELEGERE REFERITOR LA ACTIVITATEA OFIŢERILOR DE SECURITATE DE LA BORDUL AERONAVELOR

Îmi face mare plăcere să asist astăzi la semnarea acestui important acord încheiat între SUA şi România. Domnule ambasador Maior, vă mulţumesc pentru sprijinul acordat pentru concretizarea acestui acord. Richard, îţi mulţumesc pentru că ai venit în România în calitate de reprezentant al Biroului programului Federal Air Marshals şi al Administraţiei de Securitate a Transporturilor şi pentru sprijinul excelent acordat de echipa ta Ambasadei SUA pe parcursul acestui proces.

Acest acord va consolida şi mai mult relaţie strânsă în domeniul securităţii dintre SUA şi România şi va îmbunătăţi capacitatea noastră de a răspunde ameninţărilor la adresa securităţii aviatice. Aşa cum a demonstrat erupţia vulcanică din Islanda, în urma căreia traficul aerian a fost blocat timp de aproape o săptămână în toată Europa, economia noastră modernă este dependentă într-o mare măsură de asigurarea unui trafic aerian sigur şi fiabil. Datorită rolului important pe care aviaţia îl are în această lume în continuu proces de globalizare, în cazuri repetate, avioanele de pasageri au devenit ţinta teroriştilor sau au fost folosite pe post de arme, aşa cum s-a întâmplat în tragicele evenimente de la 11 septembrie 2001. Recunoscând faptul că traficul aerian este ameninţat, după atacurile de la 11 septembrie, Guvernul SUA a extins Programul Federal Air Marshal. Acordurile de cooperare, precum cel semnat astăzi, permit plasarea de ofiţeri de securitate foarte bine pregătiţi la bordul oricărui avion din lume. Larga acoperire internaţională ajută la descurajarea şi prevenirea atacurilor teroriste şi creşte siguranţa aviaţiei comerciale pentru toată lumea.

Totodată, acest acord consolidează excelenta relaţie dintre Guvernele SUA şi al României în domeniul aviaţiei civile şi în alte domenii importante. Asigurarea securităţii aviatice este crucială pentru România şi pentru SUA, pentru Uniunea Europeană şi pentru comunitatea internaţională şi este un obiectiv pe care îl sprijin din toată inima.

DISCURSUL LUI RICHARD H. STEIN, CONSILIER EXECUTIV

ÎN CADRUL BIROULUI DE APLICARE A LEGII - programul „Federal Air Marshals"

În numele Departamentului pentru Securitate Internă (Administraţia pentru Securitatea Transporturilor), doresc să le mulţumesc domnilor ambasadori Maior şi Gitenstein pentru sprijinul oferit şi pentru participarea la încheierea acestui acord. Doresc să le mulţumesc de asemenea bărbaţilor şi femeilor din România şi SUA, care, deşi nu apar public, au investit eforturi deosebite în această iniţiativă.

Colaborarea şi parteneriatul strânse dintre instituţiile româneşti (inclusiv SRI şi Ministerul Afacerilor Externe) şi cele americane reprezentate aici (Departamentul pentru Securitate Internă/ Administraţia pentru Securitatea Transporturilor şi Departamentul de Stat) au făcut posibilă semnarea acestui acord ce garantează sporirea securităţii aviatice.

Administraţia Americană de Securitate a Transporturilor şi România au un excelent parteneriat, iar acordul semnat astăzi este o dovadă a existenţei acestuia şi a recunoaşterii atât de către SUA, cât şi de către România, a importanţei deosebite a securităţii aviatice nu doar pentru ţările noastre, ci şi pentru întreaga comunitate mondială.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii