Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:13 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radiografia alegerilor prezidenţiale 2014 Invazie de votanţi pe listele speciale, în judeţul Constanţa (documente)

ro

07 Nov, 2014 00:00 3219 Marime text
Primul tur al alegerilor prezidenţiale a scos din casă aproape 350.000 de votanţi în judeţul Constanţa. Şi spun asta pentru că nu toţi au fost neapărat constănţeni. Din numărul total al voturilor, pe liste suplimentare au votat 27.705 oameni, ceea ce înseamnă că 7,93% dintre voturile exprimate au venit de la persoanele care au votat în altă parte decât secţia în care figurau pe listele permanente. Faţă de alegerile prezidenţiale din 2009, numărul celor care au votat pe liste suplimentare în judeţul Constanţa a crescut cu 138,77%, de la 11.603, câţi au fost înregistraţi în 2009, adică o diferenţă de 16.102 voturi faţă de câte s-au înregistrat duminică.

Judeţul Constanţa, asaltat de „turişti“ în luna noiembrie?

Este adevărat, Constanţa este un centru universitar, însă şi în 2009 avea acelaşi statut. Şi nici nu a fost luată cu asalt de turişti în weekend, căci, în noiembrie, oamenii nu se pot bucura de mare şi de băi de soare, aşa cum au făcut-o la referendumul de demitere a preşedintelui, din iulie 2012, când turiştii au votat cu buletinul la slip.
La nivelul localităţilor care alcătuiesc judeţul Constanţa, există unele sate sau comune unde numărul de votanţi pe liste suplimentare a fost peste limita... să o numim a bunului simţ. E drept, sunt multe variabile ce trebuie luate în calcul. Sunt localităţi în plină ascensiune, în plin proces extindere, unde s-au ridicat cartiere noi de locuinţe şi unde, poate, oamenii nu şi-au făcut încă mutaţie. Mai sunt şi localităţile unde există centre balneare sau de recuperare, ori spitale (cei din azilurile de bătrâni şi din centrele de detenţie votează cu urna mobilă).

Record de votanţi pe liste speciale, la Dumbrăveni

Cele mai multe procente privind votul pe lista specială într-o localitate din judeţul Constanţa se regăsesc în comuna Dumbrăveni. Aici, 19,07% din numărul total al celor care s-au prezentat la vot au votat pe liste speciale. Or, la Dumbrăveni nu există nicio universitate, nici vreun cartier deosebit de locuinţe nu s-a ridicat recent şi nici nu s-a transformat într-un centru industrial de la ultimul scrutin.
 
Alte situaţii deosebite s-au înregistrat la Eforie, unde 12,63% dintre voturi au fost pe liste speciale, la Techirghiol - 15,27%, dintre care 335 de voturi au fost la o singură secţie de votare, unde, pe listele permanente, au votat 916 persoane, la 23 August au fost 10,9% voturi pe liste speciale, la Adamclisi - 10,39%, 11,31% din numărul total de voturi au fost pe liste speciale şi la Agigea şi un procent apropiat - 11,49% - la Albeşti. La Amzacea, votanţii de pe listele speciale au reprezentat un procent de 10,09% din numărul total, 10,29% la Bărăganu, 14,85% la Cerchezu, 10,11% la Corbu, 14,55% la Costineşti şi 11,10% la Crucea. De asemenea, la Grădina, au fost 74 de persoane în trecere, ceea ce a adus un procent de 11,03% în plus la numărul de voturi, la Limanu - 10,11%, la Lipniţa - 13,02, iar la Mihail Kogălniceanu - 11,55%, adică 518 voturi. De precizat că de la Mihail Kogălniceanu a pornit o sesizare către BEJ Constanţa privind o suspiciune de turism electoral, neconfirmată însă de poliţişti. Şi la Ostrov au votat 263 de persoane, ceea ce a adus un plus de 10,94% la numărul total de voturi, iar la Seimeni - 11,47%, în timp ce la Topraisar au fost cu 11,16% voturi în plus faţă de listele electorale permanente. Alte 10% în plus la numărul total de voturi au fost înregistrate pe liste speciale şi în localităţile Saligny, Saraiu şi Siliştea.

Mai jos puteţi vedea cum a crescut numărul celor care au votat pe liste suplimentare în judeţul Constanţa la scrutinul prezidenţial din 2 noiembrie 2014, faţă de alegerile prezidenţiale din 2009.

Şi în municipiu, voturile de pe listele speciale au făcut diferenţa

Şi în municipiul Constanţa au fost secţii de votare preferate de votanţii care nu se regăseau pe listele permanente. Astfel, la secţia amenajată la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, din totalul de 483 de votanţi, 111 au fost înregistraţi pe liste speciale. La secţia de votare de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga“, alte peste 100 de persoane au votat pe liste speciale, iar la cele trei secţii de votare de la Şcoala nr. 23 au votat, în total, 465 de persoane pe liste suplimentare. Şi la Şcoala Gimnazială nr. 12, pe listele speciale au votat 170 de persoane dintre cei 2.030 de votanţi. Şi la secţiile de votare amenajate la Liceul Teoretic „Decebal“ au venit să îşi exercite dreptul de vot 246 de persoane, în timp ce la Liceul „Virgil Madgearu“ au votat încă 210 persoane faţă de cele înscrise pe listele permanente. La Şcoala Gimnazială nr. 29, dintre persoanele înscrise pe listele permanente, au votat 381 şi încă 109 au venit să voteze pe liste speciale, adică mai mult de un sfert din numărul de voturi a venit de la electorii care şi-au exprimat opţiunile pe listele speciale. La Liceul Tehnic Energetic a fost exod de „turişti“ pesemne, căci au votat 356 de persoane care nu figurau pe listele permanente, la fel ca la Universitatea „Ovidius“ (oarecum justificabil, aici votând, poate, cei mai mulţi studenţi care nu locuiesc în Constanţa), unde şi-au exprimat opţiunea politică pe liste speciale alte 445 de persoane.
Dacă sunt situaţii unde votul masiv pe liste suplimentare este de înţeles, sunt totuşi localităţi unde acest fenomen ridică semne de întrebare.
În secţiunea „Documente“, puteţi vedea exact care sunt localităţile sau secţiile de votare din municipiul Constanţa unde s-a înregistrat un număr impresionant de votanţi pe listele suplimentare, dar şi care este procentul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente care au ieşit, duminică, la vot, pentru a-şi alege preşedintele.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii