Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:20 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premier vs. primar fără pedigree de Constanţa Cum arată rezultatele primului tur al prezidenţialelor 2014, comparativ cu 2009

ro

04 Nov, 2014 00:00 2471 Marime text
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din 2009 era câştigat, în judeţul Constanţa, de Traian Băsescu. Actualul preşedinte îl devansa pe Mircea Geoană, candidatul PSD, cu trei procente. Astfel, Băsescu obţinea un scor de 36,85% din voturile valabil exprimate, Mircea Geoană - 33,36%, liberalul Crin Antonescu - 16,21%, Corneliu Vadim Tudor - 5,91%, iar Sorin Oprescu - 3,64%. Ceilalţi candidaţi înscrişi în cursa prezidenţială obţineau fiecare sub două procente.

 „E bine că n-a fost rău“


Cinci ani mai târziu, Victor Ponta (37,36%), candidatul PSD şi actualul premier al României, câştigă primul tur al prezidenţialelor în judeţul Constanţa, la o diferenţă de aproape opt procente faţă de candidatul ACL, Klaus Iohannis (29,41%). Cum comentează această victorie Radu Mazăre, liderul PSD Constanţa? „E bine că n-a fost rău“, a declarat primarul, după aflarea rezultatelor. „E adevărat că nu cu o diferenţă prea mare, dar până acum pierdeam şi în turul unu, şi în turul doi. De această dată am câştigat, însă ne aşteptam, deoarece întotdeauna te aştepţi la mai mult şi la mai bine. Să vedem însă ce vom face peste două săptămâni. Îi rog pe constănţeni să iasă la vot şi peste două săptămâni, să se gândească foarte bine cine ne sprijină şi cine nu“, a explicat şeful administraţiei publice locale constănţene.

Aşa cum se poate remarca din comentariul preşedintelui PSD Constanţa, rezultatul - deşi primul la nivelul judeţului - nu este tocmai un motiv de maximă bucurie. Asta pentru că vorbim totuşi despre un premier PSD care a avut toate pârghiile pentru derularea unei campanii electorale reuşite, dar şi pentru că judeţul Constanţa este majoritar social-democrat. Este de notorietate faptul că, în ultimii ani, PSD Constanţa a acaparat mediul rural constănţean.

 Primar din Sibiu, ales de constănţeni

 Interesant este însă că Iohannis, cel clasat pe locul II şi, implicit, cel care îşi va disputa, în turul doi, mandatul de preşedinte cu Victor Ponta, este primarul municipiului Sibiu. În mod cu totul surprinzător, constănţenii au creditat cu aproximativ 30% un primar din Transilvania în cursa pentru Cotroceni. Ceea ce este însă şi mai surprinzător e faptul că aspirantul ACL la fotoliul de şef al statului nu are ceea ce am putea numi pedigree de Constanţa. Klaus Iohannis nu are nimic în comun, spre exemplu, cu Radu Mazăre: nu apare pe coperta revistei Playboy, nu votează la braţ cu fete îmbrăcate doar în costum de baie, nu defilează pe carul alegoric din staţiunea Mamaia şi nu se costumează în cele mai controversate figuri istorice, rămase în mentalul colectiv drept reprezentante ale absolutismului, ale dictaturii.
Rezultatul acestui prim tur de scrutin al prezidenţialelor 2014 este atipic pentru judeţul Constanţa, un judeţ în care dreapta câştiga alegerile de fiecare dată, în pofida faptului că vorbim despre un fief PSD. Iată însă că, de această dată, balanţa a înclinat în favoarea stângii. Rămâne de văzut dacă electoratul constănţean îşi va menţine opinia în cel de-al doilea tur, având în vedere caracterul imprevizibil al alegătorilor de la malul mării.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii