Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:59 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegeri prezidenţiale 2014 Cine sunt "strategii" din spatele candidaţilor

ro

05 Oct, 2014 23:29 2569 Marime text
Cotidianul Gândul, preluat de stiripesurse.ro a realizat o trecere în revistă a oamenilor din spatele celor mai importanţi candidaţi la Preşedinţia României. Sumele care sunt plătite pentru serviciile acestora ocolesc în cea mai mare parte registrele contabile ale campaniei, ceea ce le permite candidaţilor să depăşească bugetul maxim permis de lege (4,8 milioane de euro), scrie sursa citată.
 

Victor Ponta

 
Victor Ponta şi-a pregătit minuţios campania prezidenţială, angajând sau având contracte de consultanţă cu mai mulţi strategi, dar şi cu personalităţi influente în mediile externe. Totul contra unui cost direct sau indirect. Armată de consultanţi şi strategi este plătită fie direct de la partid, fie prin diferite firme aparţinând unor prieteni ai premierului Victor Ponta, scrie gândul.info. Social-democraţii au încheiat pentru campania prezidenţială a lui Victor Ponta un contract-cadru cu firma „270 Strategies” a consultantului american Mitch Stewart, om de bază în campania lui Obama.
 
Potrivit unor surse politice, prin intermediul lui Sebastian Ghiţă, Victor Ponta primeşte în campanie sfaturi de la Tal Silberstein, cel care i-a consiliat în trecut pe Adrian Năstase (în 2004) şi pe Traian Băsescu (în 2009). PSD colaborează şi cu firma Politic Blueprint, controlată de soţii Dan şi Dana Sultănescu. Bogdan Teodorescu este, de asemenea, unul dintre oamenii cu rol cheie în campania prezidenţiabilului Victor Ponta în zona de mesaj şi discurs. Teodorescu lucrează cu premierul din perioada USL. Un alt consultant care lucrează onofiric pentru premierul Victor Ponta, este generalul american Wesley Clark. Acesta este fost comandant NATO şi candidat la Casa Albă, zona de interes a lui Clark fiind energia.
 

Klaus Iohannis

 
Coordonatorul campaniei prezidenţiale a lui Klaus Iohannis este liderul PDL, Vasile Blaga. La mijlocul lunii septembrie, au avut loc primele întâlniri pe campanie între liderii ACL şi consultantul Felix Tătaru. Acesta a lucrat cu preşedintele Traian Băsescu în campaniile prezidenţiale din 2004 şi 2009. Totuşi, surse din PNL au declarat pentru Gândul că nu există un contract semnat între liberali şi Felix Tătaru, ci între PDL şi firma acestuia. Întrebat despre onorariul său în această postură, managing partner-ul GMP a evitat un răspuns tranşant: „Până acum am lucrat pro bono”, spune Felix Tătaru
 

Elena Udrea

 
În staff-ul de imagine al PMP pentru prezidenţiale, pe lângă consilierii permanenţi ai partidului, grupaţi în jurul Luminiţei Kohalmi, au fost cooptaţi şi câţiva consultanţi şi analişti politici apropiaţi lui Dan Andronic. Contactat de gândul, Andronic a precizat însă că niciuna din firmele sale nu este într-o relaţie contractuală cu Elena Udrea. Contractul cu Kensington Communication, firma lui Răzvan Săndulescu şi a lui Cătălin Dumitru, pe de altă parte, a fost întrerupt înaintea campaniei, mai scrie gandul.info.
 

Călin Popescu Tăriceanu

 
Călin Popescu Tăriceanu se rezumă în campania pentru prezidenţiale la mai vechii săi apropiaţi Dorin Marian (şeful campanie CDR din 2000 şi şeful Cancelariei Prim-Ministrului în 2007), Cătălin Harnagea (fost ziarist, consilier prezidenţial al lui Emil Constantinescu şi şef al SIE) şi Alfred Bulai (sociolog şi fost preşedinte al Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale în Guvernul Tăriceanu). De asemenea, Tăriceanu apelează deseori la sfaturile lui Radu Florescu, CEO Satchi&Satchi România.
 

Monica Macovei

 
Monica Macovei a intrat în campanie alături de un consultant american. Pe seama lui Nino Saviano, de la Savi Politica Consulting LLC, o companie cu sediul în Washington care lucrase înainte, timp de un an, cu Cătălin Predoiu, este pusă în PDL plecarea Monicăi Macovei şi candidatura sa în afara partidului. Înainte să înceapă însă campania, Saviano a plecat din staff-ul lui Macovei. A intrat, în schimb, fostul consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu, Sebastian Lăzăroiu.


Sursa foto: stiripesurse.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii