Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:30 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - 15.12.2009

ro

15 Dec, 2009 18:46 1747 Marime text

Bilbao, 15 decembrie 2009

Cea mai mare campanie din lume privind securitatea şi sănătatea în muncă se bucură din ce în ce mai mult de succes

Un număr record de persoane au beneficiat de cea mai mare campanie din lume privind securitatea şi sănătatea în muncă - Campania pentru locuri de muncă sănătoase organizată de Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă - în timp ce Agenţia se străduieşte să asigure securitatea lucrătorilor europeni.

Ultima campanie dedicată evaluării riscurilor, care s-a încheiat la 17 noiembrie 2009, a înregistrat niveluri record de implicare în toate Statele Membre ale UE şi dincolo de graniţele acesteia. Sute de evenimente au fost organizate în jurul temei privind evaluarea riscurilor şi a importanţei acesteia, peste două milioane de pliante de informare, DVD-uri şi alte materiale de campanie au fost puse la dispoziţie cu titlu gratuit şi, pentru prima oară, peste patruzeci de organizaţii europene de prestigiu au fost implicate în campanie în calitate de parteneri oficiali. Potrivit directorului Agenţiei, Jukka Takala, „nivelul înalt de participare la campanie în ultimele luni reflectă importanţa evaluării riscurilor pentru asigurarea unor locuri de muncă sănătoase".

De-a lungul campaniei, Agenţia a cooperat îndeaproape cu reţeaua sa de puncte focale naţionale, precum şi cu grupurile de angajatori şi lucrători, cu instituţiile în domeniul securităţii şi sănătăţii şi cu organizaţiile profesionale cu care colaborează în întreaga Europă. Campania dedicată evaluării riscurilor, care a fost sprijinită la cel mai înalt nivel în Europa, a evidenţiat faptul că evaluarea periodică a riscurilor la locul de muncă reprezintă baza gestionării sănătăţii şi securităţii. Evaluarea riscurilor nu este însă ceva care trebuie să fie complicat, birocratic sau rezervat specialiştilor: este mai degrabă o sarcină pe care o pot îndeplini organizaţiile de orice dimensiune (în conformitate cu prevederile legii). Datorită noii baze de date de instrumente pentru evaluarea riscurilor a Agenţiei, care pune la dispoziţie gratuit în toată Europa liste de control, documente de orientare şi alte resurse generice sau specifice sectorului/riscurilor, acum este chiar mai uşor să se realizeze evaluări ale riscurilor în mod simplu şi eficent. Instrumentul este disponibil la adresa: http://osha.europa.eu/en/practical-solutions/risk-assessment-tools.

Un astfel de instrument este disponibil şi pe website-ul punctului Focal Roman la adresa:

http://www.protectiamuncii.ro/fop/romania/ro/good_practice/evaluarea_riscurilor.shtml

În Romania, în anul 2008 au fost organizate numeroase evenimente dedicate campaniei: 4 conferinţe regionale la Satu Mare, Suceava, Otopeni şi Caraş - Severin, o Conferinţă Naţionala la Bucureşti, 3 seminarii, 237 mese rotunde, 53 simpozioane, 17 expoziţii, 10 concursuri, 10 conferinţe de presă. Au participat reprezentanţi a peste 1600 instituţii şi companii, numărul total de persoane implicate fiind de peste 4.000.

Tot în anul 2008 s-a organizat Concursul Naţional pentru Bune Practici la care au participat 42 de organizaţii si au fost acordate 10 premii în cadrul Ceremoniei de Premiere care a avut loc în cadrul Conferinţei Naţionale de la Bucureşti. Cu această ocazie s-au popularizat şi premiat bunele practici şi cele mai originale acţiuni organizate de companii şi instituţii pentru conştientizarea şi informarea lucrătorilor despre importanţa evaluării riscurilor.

În anul 2009 campania „Locuri de muncă sigure şi sănătoase" a pus accentul pe promovarea exemplelor de bune practici în cadrul organizării unor evenimente dedicate unor sectoare de activitate cum sunt învăţământul, construcţiile, agricultura. Au fost organizate trei conferinţe regionale la Brăila, Bacău şi Alba Iulia, pentru popularizarea exemplelor de bune practici şi promovarea securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi doua seminarii la Iaşi şi Bucureşti.

România a participat la Concursul European pentru Bune Practici 2008/2009, obţinând unul din cele 8 Premii Europene de Bună Practică acordate de EU-OSHA, pentru proiectul cu titlul „Parteneriat pentru o şcoală sigură şi sănătoasă", laureaţii fiind Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi şi Colegiul Tehnic Mihail Sturza din Iaşi, proiect prin care s-a realizat un instrument de evaluare a riscurilor pentru şcoli şi un program de măsuri de prevenire eficient, pe baza evaluării riscurilor.

Odată cu sfârşitul campaniei de evaluare a riscurilor, atenţia se orientează acum către următoarea campanie pentru locuri de muncă sănătoase destinată să sensibilizeze publicul cu privire la importanţa activităţilor de mentenanţă pentru securitatea şi sănătatea la locul de muncă şi necesitatea de a proteja lucrătorii care efectuează lucrări de mentenanţă. Campania se va desfăşura în 2010 şi 2011 şi va fi lansată oficial la 28 aprilie 2010, de Ziua Mondială a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă. Agenţia a lansat deja apelul la nominalizări pentru Premiile Europene pentru Bune Practici 2010-2011, care vor aduce recunoaşterea întreprinderilor sau organizaţiilor care au găsit modalităţi inovatoare de a promova activităţi de mentenanţă în condiţii de securitate.

Potrivit spuselor lui Jukka Takala, „în condiţiile în care peste 450 de europeni mor în fiecare zi din cauze legate de muncă şi 6% din PIB-ul european se pierde din cauza accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, este esenţial să continuăm să acordăm atenţie sănătăţii şi securităţii în muncă. Sunt convins că această campanie dedicată mentenanţei în condiţii de securitate se va alimenta din succesul campaniei dedicate evaluării riscurilor şi lucrătorii europeni vor continua să beneficieze de efectele acesteia".

Campania pentru locuri de muncă sănătoase dedicată evaluării riscurilor

Premiile pentru bune practici 2010/2011

Baza de date de instrumente de evaluare a riscurilor

Press inquiries

Brenda O'Brien - Brussels Liaison Office +32 2 401 68 59 | obrien@osha.europa.eu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii