Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:23 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Mondială a Habitatului 2011

ro

30 Sep, 2011 17:36 1683 Marime text

Ziua Mondială a Habitatului 2011

Organizaţia Naţiunilor Unite a desemnat prima luni din luna octombrie ca Ziua Mondială a Habitatului. În acest an Ziua Mondială a Habitatului va fi celebrată pe data de 3 octombrie, iar sărbătorirea globală va fi găzduită de Guvernul Mexican.
 Ideea din acest an este de a reflecta la starea oraşelor şi municipiilor, precum şi la dreptul fundamental al tuturor de a avea un adăpost adecvat.
 Această zi este destinată pentru a reaminti lumii de responsabilitatea colectivă pentru viitorul habitatului uman.

Organizaţia Naţiunilor Unite a ales pentru acest an tema „Oraşele şi schimbările climatice” deoarece schimbările climatice au devenit o provocare pentru o dezvoltare superioară in secolul 21.
 În această nouă eră urbană în care cea mai mare parte a omenirii trăieşte în oraşe, trebuie să ţinem seama de faptul ca cel mai mare impact al dezastrelor naturale provocate de schimbările climatice începe şi se termină în oraşe. Oraşele au o influenţă mare asupra schimbărilor climatice.

Mesajul Secretarului General al ONU

 „În acest an, Ziua Mondială a Habitatului cade în luna în care se previzionează să se nască locuitorul planetei cu numărul 7 miliarde. Viitorul acestui copil şi al generaţiei sale depinde de modul în care gestionăm presiunile creşterii populaţiei, ale urbanizării şi ale schimbărilor climatice.
 Experţii prezic că în anul 2050 populaţia lumii se va dubla faţă de anul 1999. De asemenea, emisiile de gaze cu efect de sera trebuie sa scadă la 50% fata de nivelul de la începutul mileniului. Eu îi spun „Provocare 50-50-50”.
 Creşterea nivelului mării are un impact semnificativ asupra schimbărilor climatice. 60 de milioane de oameni trăiesc la un metru deasupra nivelului marii. Până la sfârşitul secolului numărul va ajunge la 130 de milioane.
 Oraşele sunt centre ale industrializării şi ale surselor de emisii, dar sunt şi casa soluţiilor. Din ce in ce mai multe municipalităţi exploatează energia eoliana, solară şi geotermală, contribuind la îmbunătăţirea calităţii mediului.
 Eforturile locale sunt vitale pentru succes, dat trebuie să fie susţinute de iniţiative internationale. Am văzut deja progrese prin crearea unui Fond de adaptare la schimbările climatice si adoptarea planului de actiune pentru reducerea emisiilor, denumit ”REED PLUS”.”

Sursa: www.unhabitat.org

DIRECTOR EXECUTIV,
SENOL ZEVRI

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii