Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:48 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Activitatea APM Constanţa în perioada 09.04 – 13.04.2012

ro

17 Apr, 2012 15:20 2472 Marime text

13.04.2012

INFORMARE DE PRESĂ
Activitatea APM Constanţa în perioada 09.04 – 13.04.2012

În cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, în săptămâna 09.04 – 13.04.2012 s-au desfăşurat următoarele activităţi:

Compartimentul Proiecte, Relaţii Publice (C.P.R.P.)
S-a asigurat permanent:
- informarea publică directă;
- informarea presei;
- corespondenţa pentru solicitările scrise şi petiţii.
A fost transmisă la ARPM Galaţi Raportarea săptămânală privind acţiunile de mediatizare a activităţii comunicare - apariţii media.
A fost transmis la Prefectura Constanta stadiul proiectelor finantate din fonduri UE.
A fost transmisa la Prefectura Constanta Raportarea trimestriala privind acţiunile cuprinse in Planul judeţean de promovare a fondurilor structurale.
A fost transmisă la ARPM Galaţi Raportarea lunara privind solicitările de informaţii publice deţinute de autorităţile publice.
A fost transmisă la ANPM Raportarea trimestriala privind solicitările de informaţii de interes public conform Legii nr.544/2001 si HG 878/2005.
In cadrul Programului Casa Verde pentru persoane fizice, sesiunea 2011 au fost depuse 8 contracte de finantare semnate de catre beneficiari, in total fiind semnate 36 contracte de finantare nerambursabila.
In cadrul Programului Casa Verde pentru persoane fizice, sesiunea 2011 au fost depuse 5 dosare de decontare, in total fiind depuse pana in prezent 9 dosare de decontare.

In perioada 09.04-21.04.2012 la sediul instituţiei noastre se organizeaza o expoziţie de colaje realizate de copiii de la şcolile participante la sărbătorirea Zilei Pamantului.

Serviciul Reglementări (S.R.)  
În cadrul Compartimentelor Evaluare Impact (C.E.I.) şi Evaluare adecvată (C.E.A.) s-au eliberat 37 acte de reglementare şi 46 consultaţii tehnice.

Compartimentul Deşeuri şi Substanţe Chimice Periculoase, Sol şi Subsol (C.D.S.C.P.S.S 
 Au fost transmise către ARPM Galaţi raportările privind:
- situaţia operatorilor economici autorizaţi pentru colectarea, tratarea deseurilor de baterii si acumulatori


- actualizarea inventarului operatorilor economici care desfasoara activitati cu substante reglementate de Regulamentul C.E. nr. 1005/2009 privind substantele care diminueaza stratul de ozon.
În vederea colectării datelor şi informaţiilor privind generarea şi gestionarea deşeurilor în anul 2010, următorii operatori economici au avut obligaţia să completeze chestionare si să le transmită către APM Constanta:
• operatorii economici  care generează mai mult de 5 t/an deşeuri nepericuloase şi/sau 0,1t/an deşeuri periculoase –completează chestionare GD- PRODDES
• operatorii de salubritate/unităţile administraţiei publice locale  – completează chestionare GD- MUN
• operatorii instalaţiilor de tratare a deşeurilor/unităţilor administraţiei publice locale  –completează chestionare GD –TRAT
• operatorii economici care desfăşoară activităţi de colectare/tratare deşeuri în vederea reciclării  -  completează chestionare GD- COLECTARE/TRATARE
• operatorii staţiilor de epurare orăşeneşti şi industriale –completează chestionare GD- NAMOL
Chestionarele sunt în curs de verificare şi introducere în baza de date  MEDIUS.
Au fost aprobate trei Formulare pentru transportul deşeurilor periculoase către operatori economici, din judeţul Constanţa, autorizaţi pentru valorificarea/eliminarea deşeurilor periculoase.

Compartimentul Arii Protejate (C.A.P.)
Se asigură permanent corespondenţa pentru solicitările scrise cu privire la ariile naturale protejate de interes naţional şi din Reţeaua Ecologică Natura 2000.
S-au emis puncte de vedere privind încadrarea, fata de ariile naturale protejate din Judeţul Constanta si impactul  asupra biodiversităţii a obiectivelor propuse pentru avizare/autorizare.

Serviciul  Monitorizare (S.M)
Compartimentul  Monitorizare, Baze de Date (C.M.B.D)

S-a realizat validarea zilnică a datelor de calitate a aerului provenite din reţeaua automată de monitorizare. Nu s-au înregistrat depăşiri ale concentraţiilor imisiilor .
S-a transmis la ARPM- Galaţi următoarele raportări:

· Raportarea săptămânală privind Agenda de activităţi a APM Constanţa;
· Raportare lunară privind privind Numărul de analize fizico-chimice şi numărul de analize efectuate de cele două staţii de Radioactivitate (Constanţa şi Cernavodă);
· Raportare lunară privind Raportul de activitate al APM Constanţa;
· Raportare lunară privind Fişa Judeţului.

S-a asigurat funcţionarea corespunzătoare a staţiilor automate de monitorizare a calităţii aerului prin  validarea datelor rezultate şi întocmirea „Buletinului zilnic pentru informarea publicului cu privire la Calitatea aerului în judeţul Constanţa”.

Compartimentul Laborator (C.L.)
AER
În cadrul programului de monitorizare zilnică a calităţii aerului, au fost prelevate probe de pulberi in suspensie, fracţiunile PM10 si PM2,5,  de la staţiile de monitorizare a calităţii aerului amplasate in judeţul Constanta, respectiv localităţile: Constanta – staţiile Casa de Cultura, Fantasio, str. Liliacului, Mangalia, Năvodari - Tabăra, Medgidia.
Probele sunt in lucru pentru determinarea concentraţiilor de metale grele din aer – plumb, cadmiu, nichel, arsen.

Radioactivitate
Rezultatele analizelor de radioactivitate efectuate în regim continuu prin staţiile de radioactivitate Constanţa şi Cernavodă (măsurători beta-globale şi gamma-spectrometrice pentru factorii de mediu),
s-au situat sub valorile nivelurilor de notificare operaţionale.

Director Executiv
    Simona CONSTANTIN

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii