Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:44 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - 12.09.2008

ro

12 Sep, 2008 13:44 1105 Marime text


În municipiul Constanţa sunt trei staţii automate de monitorizare a calităţii aerului. La două dintre acestea, situate în zona Fantazio (staţie de fond urban) şi respectiv în zona Casa de Cultură (staţie de trafic), se monitorizează următorii compuşi organici volatili: benzen, etilbenzen, toluen, orto, meta şi para-xilen. În luna septembrie, până în prezent, pentru benzen la staţia de trafic din Constanţa s-au înregistrat valori medii zilnice între 2,3-20,2 microgram/mc, iar la staţia de fond urban între 0,8-3,3 microgram/mc. La toluen, valorile la Casa de Cultură au fost între 8,3-37,3 microgram/mc, iar la Fantazio între 0,3-6,7 microgram/mc. Etilbenzenul s-a situat între 1,1-8,2 microgram/mc la Casa de Cultură şi respectiv 0,1-2,7 microgram/mc la Fantazio. Valorile medii zilnice ale orto-xilenului au fost în intervalul 1-8,8 microgram/mc la Casa de Cultură şi respectiv 0-5,5 microgram/mc la Fantazio. Pentru meta-xilen valorile s-au situat între 2,7-12,3 microgram/mc la Casa de Cultură şi 0,2-5,8 microgram/mc la Fantazio. Pentru para-xilen avem valori între 0,9-8,3 microgram/mc la Casa de Cultură şi respectiv 0,1-7,5 microgram/mc la Fantazio.

La campania de prelevări din 12 septembrie, toluenul a fost identificat la un nivel de 2,53 mg/mc în canalizarea stradală din zona magazinului Mobexpert şi la un nivel de 306,4 mg/mc în canalizarea stradală de lângă SC AUTO DEC SERVICE SRL (vis-a-vis de Oil Terminal). Hidrocarburi petroliere au fost identificate la un nivel de 3,05 mg/mc în canalizarea de la Depozitul Central Petrom, 25,5 mg/mc în canalizarea stradală din zona magazinului Mobexpert şi respectiv 169,6 mg/mc în canalizarea stradală de lângă SC AUTO DEC SERVICE SRL (vis-a-vis de Oil Terminal). Din analiza rezultatelor prezentate, se constată că la campania de măsurători efectuată pe data de 12 septembrie, cele mai mari valori s-au înregistrat în zona SC AUTO DEC SERVICE SRL.

SC Oil Terminal a efectuat măsurători în o serie de canalizări din Strada Caraiman, Strada Aurora şi Bd. 1 Mai, în intervalul 9-10 septembrie, înaintând rezultatele la APM. Măsurătorile Oil Terminal au identificat valori mari pentru COV-uri şi în canalizările din alte locaţii, respectiv Depozitul Central Peco, zona dintre liniile de tramvai de pe Şoseaua Mangaliei, intersecţia dintre Strada Aurora şi Şoseaua Mangaliei, canalizările unor blocuri de pe Strada Aurora şi de pe Bd. 1 Mai. În acelaşi timp SC Oil Terminal afirmă că nun este branşată în reţeaua de canalizare de pe Strada Caraiman, care se continuă pe Şoseaua Mangaliei, Strada Aurora şi ajunge în Bd. 1 Mai.

Valorile înregistrate pentru compuşi organici volatili la staţia de trafic din Constanţa (Casa de Cultură) sunt similare cu cele înregistrate la staţia de trafic din Mangalia, cu maxime semnificativ mai mari faţă de cele înregistrate la staţia de fond urban.

În producerea disconfortului resimţit de locuitorii zonei de sud a oraşului nu poate fi exclusă şi contribuţia unor alte surse de poluare. Efectele unor surse cumulate, inclusiv din trafic, alături de fenomenele meteo specifice (temperatura ridicată a aerului care a condus la creşterea gradului de evaporare, umiditate mare, inversiunea termică zi/noapte) au condus la creşterea nivelului de poluare, mai ales pe timpul nopţii.

În legislaţia ce reglementează calitatea aerului nu sunt impuse limite pentru indicatorii ce au fost prezentaţi mai sus (cu excepţia benzenului, pentru perioada de mediere de 1 an, iar APM Constanţa nu deţine deocamdată date la nivelul unui an).

Cu toate că cele mai mari valori s-au înregistrat în canalizarea din zona SC AUTO DEC SERVICE SRL, ţinând cont de faptul că măsurătorile s-au efectuat la circa 24 de ore de la primirea sesizărilor (interval de timp necesar datorită informaţiilor disjuncte privind natura poluanţilor reclamaţi), răstimp în care regimul de dispersie al prezumtivei substanţe poluante precum şi intensitatea emisiei s-au modificat, nu se poate stabili cu precizie natura substanţei care a generat vaporii de compuşi organici volatili şi locaţia în care aceasta a fost deversată în reţeaua de canalizare.

În perioada actuală, prin cooperare cu RAJA şi GNM se vor stabili puncte de măsurare în zonele cele mai expuse poluării produse de natură petrolieră, care să poată fi supuse unui program de monitorizare.

DIRECTOR EXECUTIV,
Adrian MANOLE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii