Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:41 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Referitor la restituirea taxei pe poluare, Compartimentul de Comunicare, Relaţii Publice şi Mass-Media aduce la cunoştinţă

ro

26 Jun, 2014 14:08 1451 Marime text
COMUNICAT DE PRESĂ
AVIZAT,
DIRECTOR GENERAL


Referitor la restituirea taxei pe poluare, Compartimentul de Comunicare, Relaţii Publice şi Mass-Media aduce la cunoştinţă:


Prin Ordinul comun nr. 365/741 din 19 martie 2014, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 454/20.06.2014, a fost stabilită procedura de efectuare a plăţii sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti care au ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule şi a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
Astfel, conform procedurii, cererile de restituire se pot depune, însoţite de hotărârea judecătorească executorie în copie legalizată şi de actul de identitate al persoanei fizice/al reprezentantului persoanei juridice, fie la ANAF, fie la Administraţia  Fondului pentru Mediu, după caz.
Termenul de soluţionare al cererii este de 45 de zile de la data depunerii,  iar restituirea se va face în tranşe egale anuale de 20%.
În vederea stabilirii graficului tranşelor anuale aprobate la restituire, organul fiscal competent din subordinea A.N.A.F. va transmite Administraţiei Fondului pentru Mediu o copie a cererii de restituire însoţită de copii ale documentelor mai sus menţionate şi un referat în vederea restituirii sumei.
Administraţia Fondului pentru Mediu are obligaţia de a întocmi graficul în termen de 5 zile de la data înregistrării solicitării organului fiscal.
Perioada de restituire pentru fiecare tranşă anuală din grafic va fi următoarea:
- pentru prima tranşă anuală, perioada de restituire este luna următoare datei comunicării graficului de către Administraţia Fondului pentru Mediu;
- pentru tranşele următoare, respectiv cele patru, perioada de restituire va fi, fie luna aprilie a fiecărui an, în cazul în care cererea de restituire a fost depusă în primul semestru al anului, fie luna noiembrie a fiecăruia din următorii 4 ani, în cazul în care cererea de restituire a fost depusă în cel de al doilea semestru.
Potrivit actului normativ prin tranşa anuală se înţelege cota parte de 20% din:
1. taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;
2. cheltuielile de judecată;
3. alte sume stabilite de instanţele judecătoreşti.

Sumele stabilite de instanţele judecătoreşti, vor fi actualizate cu indicele preţurilor de consum, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, la fiecare termen de plată a tranşelor prin întocmirea de către organul fiscal competent a unui proces verbal privind actualizarea sumelor.
În situaţia în care instanţa judecătorească a prevăzut acordarea de dobânzi contribuabilului, calculul acestora se va efectua până la data plăţii tranşelor anuale sau până la data stabilită prin hotărârea judecătorească executorie.
Facem precizarea că, restituirea se va efectua conform graficului stabilit de Administraţia Fondului pentru Mediu, dar numai după ce organul fiscal va verifica existenţa unor altor obligaţii fiscale existente în sarcina contribuabilului care vor putea fi compensate din suma de restituit.

Referent principal DGRFP Galaţi, Irina Schvarczberger
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii