Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:02 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa DGRFP Galati

ro

15 Feb, 2016 16:51 1469 Marime text
Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi reaminteşte contribuabililor, că prin Ordonanţa Guvernului nr. 10/2015 a fost reglementată organizarea Loteriei bonurilor fiscale, în scopul diminuării evaziunii fiscale prin implicarea şi responsabilizarea cetăţenilor în fiscalizarea veniturilor realizate de comercianţi din vânzarea bunurilor şi prestarea serviciilor direct către populaţie.
Loteria bonurilor fiscale constă în extragerea aleatorie de numere, în vederea acordării de premii în bani persoanelor fizice deţinătoare de bonuri fiscale care atestă cumpărarea de bunuri sau servicii pe terotoriul României.

Fondul de premiere este de 1.000.000 lei şi se acordă un număr maxim de 100 de premii. Loteria bonurilor fiscale se organizează lunar (putând fi organizată şi ocazional) şi constă în extragerea aleatorie de numere. La extragerile lunare participă bonurile fiscale emise în luna calendaristică anterioară organizarii extragerii, extragere care se realizează în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară.

Un bon fiscal este considerat câştigător dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
  1. a fost emis de un aparat de marcat electronic fiscal care funcţionează în conformitate cu OUG nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  2. sunt lizibile toate informaţiile obligatorii, aşa cum sunt prevăzute de OUG nr. 28/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  3. are valoarea totală exprimată în moneda naţională, egală cu valoarea extrasă;
  4. a fost emis în ziua extrasă;
  5. nu are menţionat niciun cod de înregistrare fiscală al cumpărătorului.
Revendicarea premiilor se face prin depunerea bonului fiscal câştigător, în original, la orice unitate teritorială a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, alături de copia actului de identitate şi de o cerere în termen de maximum 30 de zile de la data extragerii, acest termen reprezentând termenul de decădere din dreptul de a revendica premiul.

Unitatea teritorială a ANAF unde a fost depus origianul bonului fiscal înregistrează în baza de date privind Loteria Bonurilor Fiscale exclusiv bonurile care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate prezentate mai sus, eliberând solicitantului o copie a bonului fiscal cu menţiunea „conform cu originalul”, pe care înscrie numărul unic de înregistrare atribuit, automat, în baza de date. Numărul unic de înregistrare se îinscrie şi pe cerea depusă pentru revendicarea premiului.

Dacă la expirarea perioadei de revendicare se constată depăşirea numărului maxim de premii care se acordă potrivit legii, respectiv 100, în termen de 3 zile, ANAF transmite CN”Loteria Romana”-SA, în format electronic şi letric, lista persoanelor care au revendicat premii.

În termen de 7 zile de la data primirii listei, CN „Loteria Romana”-SA procedează la extragerea aleatorie a unui număr de 100 de bonuri fiscale câştigătoare, din totalitatea bonurilor  fiscale din listă.

În situaţia în care operatorii economici eliberează bonuri fiscale care nu conţin toate informaţiile obligatorii prevăzute de OUG nr. 28/1999, contribuabilii au dreptul de a semnala nerespectarea obligaţiilor legale ale operatorilor economici, sens în care au la dispoziţie serviciul TelVerde al Ministerului Finanţelor Publice 0800.800.085 disponibil non stop şi gratuit.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii