Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:41 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se lansează campania de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri „FĂRĂ RISCURI ÎN PLUS!”

ro

31 Jul, 2013 11:49 1702 Marime text
AGENŢIA NAŢIONALĂ ANTIDROG                                           

           
COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE

Nr. 55 din 30 iulie 2013


Agenţia Naţională Antidrog (ANA) va organiza, joi, 1 august, 2013, ora 12.00, pe plaja din Vama Veche, o conferinţă de presă prilejuită de lansarea campaniei de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri  „FĂRĂ RISCURI ÎN PLUS!”
Campania este organizată de Agenţia Naţională Antidrog, în parteneriat cu Asociaţia Carusel, şi se va derula în perioada 1 - 31 august 2013, în Vama Veche,( sectorul pavilion salvamari) judeţul Constanţa.
Aceasta este cea de a 7-a campanie estivală iniţiată de ANA pe Litoralul Mării Negre şi cea de a 4-a campanie de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri în Vama Veche.
Contextul organizării campaniei este relevant din punctul de vedere al prevalenţei consumului de droguri la nivel naţional şi al studiilor referitoare la comportamentele vizând HIV şi hepatitele virale de tip B şi C în rândul consumatorilor de droguri injectabile1.
Vama Veche este cunoscută pentru atmosfera sa, care atrage un număr mare de tineri, creându-se astfel condiţiile unui consum riscant de droguri legale şi ilegale. 
„FĂRĂ RISCURI ÎN PLUS!” este o campanie de prevenire şi de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri, adresată în primul rând persoanelor care deja au iniţiat consumul. Conceptul de reducere a riscurilor este o abordare de sănătate publică, care se concentrează mai mult pe reducerea consecinţelor nefavorabile (negative) ale consumului de droguri decât pe abstinenţă.

Campania are următoarele obiective:
reducerea riscurilor asociate consumului de droguri în rândul tinerilor aflaţi pe   litoral;
promovarea serviciilor pentru tratamentul dependenţei de droguri;
promovarea conceptului de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri, ca     abordare de  sănătate publică şi de destigmatizare a consumatorilor de droguri.
Din punctul de vedere al conceptului de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri, activităţile desfăşurate în această campanie sunt următoarele:
Informare, educare şi consiliere în vederea reducerii riscurilor asociate consumului de droguri;
Schimb de seringi;
Distribuire de prezervative;
Referiri către servicii de asistenţă medicală, psihologică şi socială.
Echipa de implementare va fi compusă din medici, psihologi, asistenţi sociali şi jurişti, care vor reprezenta atât Agenţia Naţională Antidrog, cât şi Asociaţia Carusel.
Pe plajă, va fi amplasat un cort ca punct fix de lucru de la care se va pleca pe teren (plajă şi terase) pentru a distribui pliante şi a discuta cu tinerii despre riscurile asociate consumului de droguri.
În România, sistemul de asistenţă medicală, psihologică şi socială adresat consumatorilor de droguri este împărţit pe trei niveluri de intervenţie. Primul nivel reprezintă principala cale de acces la sistemul de asistenţă, având ca obiectiv general reducerea riscurilor asociate consumului de droguri.
Importanţa acestui nivel este subliniată de intrarea în contact şi atragerea populaţiei din afara reţelei de tratament, asigurarea vigilenţei epidemiologice, reducerea consecinţelor negative ale consumului de droguri, diminuarea conflictelor sociale, facilitarea creşterii motivaţiei pentru schimbare în scopul iniţierii unui tratament adecvat.


COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii