Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:41 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spune ADIO miturilor despre sarcina cu Dr. Dan Raica!

ro

16 May, 2014 15:58 5339 Marime text
Care este motivul pentru care unele femei raman gravide rapid, fara efort, in timp ce altele incearca ani la rand sa faca un copil? Chiar si expertii sunt nedumeriti. Intrucat totul este puternic individualizat si situatia depinde de fiecare cuplu in parte, te invit sa dezmintim impreuna cateva mituri incetatenite printre femei, cu privire la sarcina:

1. Cresterea in varsta nu are un impact major in fertilitate.

Multe femei raman gravide dupa 40 de ani. Surprinzator, mai mult de o cincime dintre femei nu sunt constiente de efectele imbatranirii asupra fertilitatii. In timp ce este evident ca tot mai multe femei raman gravide la varste din ce in ce mai inaintate, asta nu inseamna ca este usor sa ramai gravida atat de tarziu. In general, dupa 35 de ani, observi o schimbare in usurinta cu care ramai gravida, intrucat riscurile de avort spontan si de anomalii genetice cresc. Cresterea in varsta scade totodata cantitatea si calitatea ovocitelor, acest fapt nefiind unul general valabil, intrucat depinde de o multitudine de factori individuali pentru fiecare cuplu.

2. Anumite pozitii sexuale cresc sansele de a ramane gravida.

Total fals. Gravitatia nu joaca niciun rol in acest proces, desi mai mult de o treime din femei cred ca anumite pozitii cresc sansele de a ramane insarcinate. Chiar daca este complet fals, nu este un mit nociv, pentru ca nu face rau si nu afecteaza sansele de a ramane gravida.

3. Cand incerci sa ramai gravida trebuie sa astepti ovulatia si apoi sa faci sex.

Doar o zecime din femei stiu ca pot ramane gravide si facand sex inainte de ovulatie. Testele ovulatorii identifica modificarile hormonale chiar dinaintea ovulatiei care se va produce in 24-48 ore. Asta inseamna ca poti face sex imediat, pentru ca spermatozoizii mai traiesc, de obicei, o scurta perioada de timp in corp si pot fertiliza ovocitul timp de doua pana la cinci zile dupa actul sexual.
 
4. Ginecologul iti va spune daca ai probleme de fertilitate.

Doar aproximativ 50% dintre femei vorbesc cu ginecologul lor despre viata sexuala de cuplu.
Este un procent foarte mic, deoarece atunci cand mergi la ginecolog pentru vizita anuala, doctorul este de obicei focusat pe problemele din ziua aceea, pe ceea ce se intampla atunci. Nu se discuta foarte mult despre posibilitatea de a ramane gravida, de factorii care pot influenta in plus sau in minus sansele de a ramane gravida, decat daca aduci in discutie in mod special acest lucru. Propune-ti de la inceput sa discuti acest aspect cu el si noteaza totul.

Acestea fiind spuse, te sfatuiesc sa fii atenta si lipsita de naivitate atunci cand consulti reviste si pagini de internet ce nu constituie surse medicale sigure. Construieste fara teama o relatie de durata cu ginecologul tau, pentru a avea o viata sexuala sanatoasa si o sarcina fara probleme!
Pentru mai multe curiozitati, sfaturi, dar si pentru dezmintirea altor idei preconcepute, va invit pe blogul meu www.dan.raica.ro , dar si pe pagina mea de Facebook: https://www.facebook.com/DoctorDanRaica.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii