Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:14 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reuniune de lucru pe tema stadiului aderării României la Spaţiul Schengen

ro

24 Dec, 2010 00:01 2049 Marime text
La Palatul Cotroceni, a avut loc miercuri, 22 decembrie a.c., la iniţiativa preşedintelui României, Traian Băsescu, o reuniune de lucru pe tema stadiului aderării României la Spaţiul Schengen.

La reuniune au participat Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Mănoiu, ministru - şef al Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Guvernului României, Marian Tutilescu, secretar de stat, şef al Departamentului Schengen din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Scopul reuniunii a fost acela de a examina stadiul pregătirilor şi demersurilor pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, în contextul creat de recenta transmitere, de către miniştrii de interne din două state membre UE, a unei scrisori prin care se solicită amânarea momentului aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen la o dată ulterioară lunii martie 2011.

Cu prilejul reuniunii, au fost trecute în revistă progresele atinse în pregătirea tehnică a aderării, fiind reconfirmată îndeplinirea integrală a condiţiilor acquis-ului Schengen, aspect probat şi de rezultatele tuturor misiunilor de evaluare. A fost subliniată decizia fermă a autorităţilor române de a menţine şi dezvolta nivelul de pregătire pentru aderare, având în vedere faptul că aderarea României va conduce la creşterea semnificativă a securităţii frontierei externe a Uniunii Europene.

De asemenea, au fost abordate argumentele juridice şi politice relevante ce pledează pentru inexistenţa oricărui temei pentru conectarea procesului aderării la Spaţiul Schengen de alte condiţionalităţi, cum ar fi Mecanismul de Cooperare şi Verificare, aderarea la spaţiul Schengen fiind o obligaţie asumată de toate statele membre prin Tratatul de aderare a României şi Bulgariei şi, în acelaşi timp, o responsabilitate pe care România şi-o asumă, cu deplină seriozitate, în beneficiul tuturor cetăţenilor europeni.

Totodată, a fost examinat un set de demersuri politice externe care vor fi avute în vedere în perioada următoare pentru ca procesul de aderare la Schengen să se menţină în coordonatele stabilite, în cadrul instituţional şi în formatul de evaluare existent la nivelul Uniunii.

Departamentul de Comunicare Publică


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii