Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:10 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul presedintelui Romaniei adresat militarilor romani din Fortele Terestre - 2

ro

23 Apr, 2009 00:00 902 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ
(23 aprilie 2009)

REF: Mesajul preşedintelui României adresat militarilor români din Forţele Terestre

Preşedintele României, Traian Băsescu, a adresat joi, 23 aprilie a.c., un mesaj cu prilejul sărbătoririi Zilei Forţelor Terestre. Vă prezentăm integral acest mesaj:

„Domnilor generali şi amirali, ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri, gradaţi şi soldaţi voluntari,
Doamnelor şi domnilor,

Sărbătoriea Zilei Forţelor Terestre ale Armatei Române îmi oferă plăcuta ocazie de a vă adresa sincere felicitări pentru activitatea pe care o desfăşuraţi în scopul îndeplinirii misiunilor constituţionale de apărare a ţării.

Dimensiunea sufletească deosebită a acestei sărbători este dată, în fiecare an, la 23 aprilie, de prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Patronul Spiritual al Forţelor Terestre.

Sărbătoarea de astăzi constituie, totodată, şi un bun prilej de a rememora şi cinsti faptele de arme ale militarilor de toate gradele din forţele terestre, care au făcut suprema jertfă pe câmpurile de bătălie.

Eroismul şi jertfa lor constituie pentru dumneavoastră, militarii din Forţele Terestre, exemple de urmat în demersurile perene vizând perfecţionarea măiestriei ostăşeşti necesare pentru a garanta, din perspectiva apărării naţionale, prezentul şi viitorul României.

Sărbătoriea Zilei Forţelor Terestre are loc în contextul eforturilor depuse de către România pentru accelerarea construcţiei şi consolidării  identităţii sale europene şi euroatlantice. 

Prin tot ceea ce faceţi, în unităţi şi comandamente, sau în teatrele de operaţii din Europa şi alte zone ale lumii, dumneavoastră aţi dovedit că, împreună cu prietenii şi partenerii noştri din NATO şi Uniunea Europeană, avem capacitatea de a participa activ la promovarea şi implementarea unor decizii politico-militare cu impact major asupra stabilităţii şi securităţii internaţionale, contribuind la reconstrucţia politică democratică, economică şi socială a unor regiuni şi ţări, precum Irak, Afganistan sau Balcanii de Vest.

De modul în care ne vom respecta angajamentele internaţionale, dar şi cele faţă de cetăţenii României, de capacitatea de a demonstra că suntem un popor demn şi responsabil, depinde locul şi rolul pe care ţara noastră îl va ocupa în rândul ţărilor ce compun comunitatea euroatlantică.

Prin rezultatele obţinute zi de zi, dumneavoastră, militarii din Forţele Terestre, aţi dovedit că sunteţi pregătiţi să vă îndepliniţi obiectivele şi misiunile încredinţate, cu profesionalism şi dăruire.

Mereu la datorie, aţi acţionat perseverent pentru accelerarea şi eficientizarea procesului dificil, dar necesar de transformare şi modernizare a organismului militar, chiar dacă managementul schimbării nu a fost deloc lipsit de neîmpliniri sau înfrângeri temporare. Deşi progresul este incontestabil şi evident, ţin să subliniez necesitatea ca Forţele Terestre ale Armatei României să continue cu devotament şi profesionalism acest proces şi să-şi intensifice eforturile vizând transformarea şi modernizarea.

Îmbunătăţirea capacităţilor de apărare necesită, desigur, eforturi constante, în scopul modernizării structurii de forţe, astfel încât trupele terestre să aibă capacitatea permanentă de a fi dislocabile şi sustenabile, cu nivel ridicat de pregătire, apte să participe la întregul spectru de misiuni internaţionale.

Devenind membri NATO şi ai Uniunii Europene, ne-am angajat să fim mai mult decât consumatori de securitate, ne-am angajat să devenim un furnizor net şi permanent de securitate. Cu cei peste 2.000 de militari ai Forţelor Terestre, participanţi la misiuni internaţionale, putem afirma că România contribuie substanţial la efortul comun al Alianţei Nord-Atlantice.

Dumneavoastră, membrii Forţelor Terestre, participaţi eficient şi responsabil la aceste misiuni, care au implicat costuri semnificative pentru România, atât financiar cât, mult mai important, uman.

Doresc să mulţumesc militarilor români din Forţele Terestre care, astăzi, se află la datorie departe de ţară şi de cei dragi, în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan şi Balcanii de Vest. Lor şi tuturor celor care lucraţi în Forţele Terestre, vă adresez calde felicitări şi vă apreciez curajul, profesionalismul şi eforturile pe care le depuneţi pentru a reda speranţa celor afectaţi de tragedia războiului într-un viitor mai bun.

Doresc, totodată, să cinstim împreună memoria celor care şi-au dat viaţa şi să ne exprimăm solidaritatea cu cei care au fost răniţi în teatrele de operaţii, în cadrul misiunilor desfăşurate sub egida NATO, ONU, UE şi al misiunilor de “tip coaliţie”.

Folosesc această ocazie, Ziua Forţelor Terestre, pentru a vă adresa, dumneavoastră, precum şi tuturor românilor care îşi sărbătoresc ziua numelui, felicitări şi urări de succes atât în misiunea de a servi patria sub drapelul tricolor, cât şi în viaţa personală. 
La mulţi ani !”

Departamentul de Comunicare de Publică

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii