Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:35 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ABADL monitorizeaza situatia de la Dunare

ro

28 Jun, 2010 19:27 1313 Marime text

Constanta, 28.06.2010

ABADL monitorizeaza situatia de la Dunare

Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral monitorizeaza in permanenta impactul cresterilor prognozate asupra constructiilor hidrotehnice cu rol de aparare impotriva inundatiilor din linia de aparare a fluviului Dunarea.
Fluviul Dunărea, la intrarea în ţară, înregistrează astăzi un debitul maxim de 13000 mc/s, debit maxim care se va menţine şi în cursul zilei de mâine, ca urmare a propagării undei de viitură de pe Dunăre care vine din Serbia. Începând de miercuri, debitele pe fluviul Dunărea vor fi în uşoară scădere, situându-se în continuare peste   mediile  multianuale  ale lunilor  iunie  (6400 mc/s)  şi iulie (5350 mc/s).
Pe sectorul Gruia-Calafat, Dunărea înregistrează niveluri corespunzătoare fazei III de apărare, zonă îndiguită (echivalent cu depăşirea COTELOR DE PERICOL). Există o gardă de siguranţă la dig de circa 1 metru. De asemenea, pe sectorul Hârşova-Brăila-Galaţi, debitele Dunării sunt în creştere şi vor fi în continuare în creştere, în acest moment, fiind depăşită faza II zonă îndiguită (echivalent cu depăşirea COTELOR DE INUNDAŢIE). Digurile sunt ţinute sub observaţie şi echipele Apelor Române execută în acest moment intervenţii la diguri pentru menţinerea inflitraţiilor şi protejarea digurilor împotriva valurilor (prin copertarea cu materiale geotextil şi folie absorbantă). Echipele Apelor Române prezente la faţa locului au solicitat suplimentarea materialelor de intervenţie, pentru consolidarea şi supraînălţarea digurilor în zona Brăila-Galaţi, acordând sprijin echipelor de la ANIF.
Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral prin Sistemele de Gospodarire a Apelor Constanta si Tulcea, monitorizeaza si transmite zilnic situatia catre comisiile locale pentru situatii de urgenta.


Pentru aceasta perioada, ABADL a luat urmatoarele masuri:

Localitatea Cernavoda:
   In urma cresterii debitului fluviului Dunarea si a depasirii cotelor de inundatii s-au luat urmatoarele masuri:
- au fost blocate cele 4 canale de deversare a apei pluviale;
- s-a intervenit cu 4 motopompe dintre care 2 submersibile, in zona canalului dalat, de pe strada Dacia.
- se intervine cu o motopompa asigurata de Sectia Gospodarie Cernavoda pe str. Canalului, in zona pietii Faleza.
- se va interveni pentru suprainaltarea digului de aparare de pe marginea  Canal Dunare Marea Neagra.

Dig Topalu I:
- se lucreaza cu 4 tractoare cu remorca, 1 buldoexacavator si un efectiv de 20 oameni (locuitori ai comunei). Se incarca pamant in saci pe de o parte si deasemenea se realizeaza si un dig iepuresc.

Localitatea Harsova:
- se evacueaza apa de pe strada Prospectul Dunarii;
- se actioneaza cu o motopompa,1 tractor cu remorca, 1 basculanta, 1 autovdanja, 1 buldoexcavator si un efectiv de 10 oameni.

Toate digurile sunt monitorizate de catre agentii hidrotehnici ai A.B.A.D.L. 

Catalin Anton
Responsabil comunicare

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii