Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:38 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Paul Cézanne, pictorul care a avut un impact enorm asupra artei secolului XX...

ro

19 Jan, 2016 00:00 2989 Marime text


Pictorul francez Paul Cézanne s-a născut la data de 19 ianuarie 1839, în Aix-en-Provence, lângă Marsilia. A avut un impact enorm asupra artei secolului XX.
 
Elev eminent, Paul Cézanne a manifestat înclinaţii spre literatură, muzică şi desen. Anii adolescenţei sunt marcaţi de entuziasmul pentru opera lui Victor Hugo şi poeziile lui Alfred de Musset. În ciuda dorinţei tatălui său, a plecat la Paris pentru a studia pictura. 
 
Anul 1895 este legat de prima expoziţie personală a lui Cézanne, organizată de către negustorul de tablouri Ambroise Vollard. Expoziţia îl impune în ochii celorlalţi pictori, însă de abia după ce expune în 1900, la Expoziţia Universală de la Paris, devine un pictor cunoscut şi stimat.
 
Dintre lucrările sale, amintim „Vue sur L'Estaque et Le Château d'If”, care a fost adjudecată pentru suma de 13,5 milioane de lire sterline, în cadrul unei licitații organizate în februarie 2015 la Londra. Pusă la vânzare pentru prima dată de la achiziționarea sa în 1936, lucrarea a rămas în colecția fondatorului Institutului Courtauld din Londra până la moartea acestuia, iar ulterior a fost păstrată la Courtauld Gallery. Lucrarea datează din anii 1883-1885 și a fost realizată de Cézanne cu ocazia uneia dintre ultimele sale vizite în localitatea l'Estaque.
 
Paul Cézanne s-a stins din viaţă pe 22 octombrie 1906.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii