Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:26 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 8 mai, este sărbătorită Ziua Mondială a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii

ro

08 May, 2015 00:00 1832 Marime text
Sărbătorită în fiecare an, pe 8 mai, Ziua Mondială a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii are menirea de a inspira, a înlesni şi a promova toate activităţile umanitare. Astăzi, membrii Crucii Roşii aduc în atenţia publicului necesitatea asistenţei medicale, eroii locali, diversele organizaţii care depun eforturi în protejarea vieţii, precum şi necesitatea donării de sânge şi strângerea de fonduri şi donaţii.
 
Mişcarea internaţională a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii a apărut la iniţiativa unui om de afaceri elveţian, Henry Dunant, după una dintre cele mai sângeroase bătălii ale secolului, Bătălia de la Solferino. Henry Dunant a atras atenţia lumii asupra necesităţii de a înfiinţa societăţi de ajutor şi de a promova un acord internaţional cu privire la ajutorarea răniţilor şi la persoanele care îi îngrijesc: "Nu ar fi oare posibil ca, în timp de linişte şi pace, să se înfiinţeze societăţi de ajutorare cu scopul de a se oferi îngrijire răniţilor în timp de război de către voluntari zeloşi, devotaţi şi cu adevărat calificaţi?", era întrebarea formulată de Henry Dunant.
 
La data de 4 iulie 1876, a luat fiinţă Societatea Crucea Roşie din România, cu următoarea misiune: "Asistă persoanele vulnerabile în situaţii de dezastre şi de criză. Prin programele şi activităţile sale în beneficiul societăţii, contribuie la prevenirea şi alinarea suferinţei sub toate formele, protejează sănătatea şi viaţa, promovează respectul faţă de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naţionalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenenţa socială sau politică".
 
Printre semnatarii actului de înfiinţare a Crucii Roşii Române se regăsesc importante personalităţi ale vremii: Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr.G. Cantacuzino şi Dr. Carol Davila. Primul preşedinte al Crucii Roşii Române a fost prinţul Dimitrie Ghica, în perioada 1876-1897.
 
La nici trei săptămâni de la înfiinţare, prima ambulanţă a Crucii Roşii Române a plecat într-o misiune umanitară pe frontul sârbo-turc de la sud de Dunăre.
 
În fiecare an, cu ocazia acestei zilei, mesajul pentru voluntari este acela de a activa în cadrul comunităţilor şi de a se pregăti mai bine pentru dezastre şi alte situaţii de urgenţă.
 
Sursa foto: redcross.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii