Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:17 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evoluţia averilor în CJ Constanţa Avantajele unui mandat de consilier judeţean (documente)

ro

22 Jun, 2016 00:00 3632 Marime text


Alegerile locale au trecut, aşteptăm şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) în formula decisă pe data de 5 iunie. Însă nu trebuie să-i uităm pe cei care fie predau ştafeta, deoarece partidele nu i-au mai susţinut pentru un nou mandat, fie îşi vor continua activitatea în viitorul CJC sau în consiliile locale. Pentru a încerca să aflăm de ce sunt atât de râvnite mandatele de consilier judeţean, ne-am propus să vedem cu ce s-au „ales“ cei care au prestat în legislatura 2012-2016.
 
Dumitru Florea se numără printre consilierii judeţeni pe care PSD Constanţa i-a dorit şi în echipa ce va activa în cadrul noului CJC, în consecinţă, l-a trecut pe un loc eligibil pe lista aspiranţilor.


 
La finalul actualului mandat, în declaraţia de avere actualizată, consilierul judeţean PSD a trecut: două terenuri arabile în Lumina şi la Topraisar, o casă de locuit, o locuinţă de serviciu şi o clădire pentru birouri, aceasta din urmă fiind achiziţionată anul trecut, precum şi un „parc auto“ ce include două autoturisme (Honda şi Honda Accord), două tractoare, două maşini agricole şi o combină. În anul fiscal precedent, veniturile familiei Florea au fost de 2.290.000 de lei.
 
În urmă cu patru ani, Dumitru Florea se putea lăuda cu: două terenuri arabile şi unul intravilan, locuinţa de serviciu, o casă, două autoturisme, trei tractoare şi trei maşini agricole. La acea vreme, consilierul judeţean PSD avea un depozit bancar de 66 mii de lei, iar veniturile familiei în anul fiscal 2011 erau de 528.800 de lei. De altfel, la început de mandat, Dumitru Florea se putea mândri şi cu faptul că era administratorul unei firme, calitate pierdută între timp.

Venituri dublate şi un credit bancar substanţial 



Spre deosebire de colegul său de partid, Panait Anghel va pune capăt activităţii derulate în cadrul CJC, PSD Constanţa preferând să renunţe la serviciile sale. La final de mandat, avuţia consilierului judeţean PSD cuprinde două case în Constanţa - una moştenită, iar cealaltă fiind o donaţie din acest an. Între timp, mai precis în decembrie anul trecut şi în aprilie 2016, Anghel a vândut un apartament şi un autoturism, pe care a încasat 100.000 de euro, respectiv 49.000 de lei. Asta i-a permis să acorde unei persoane fizice un împrumut de 6.500 de euro. Dacă tot am ajuns la capitolul bani, trebuie precizat faptul că Anghel a contractat, în acest an, un credit bancar de 555.000 de lei, ce are ca termen scadent anul 2033, în contextul în care, pe parcursul anului trecut, întreaga familie a obţinut venituri de 185.807 lei.
 
În urmă cu patru ani, averea consilierului PSD consta tot în două case - una moştenită, iar cealaltă cumpărată, la care se adăugau două autoturisme - un Volkswagen Touareg şi un Audi. Anghel avea acelaşi împrumut de 6.500 de euro acordat aceleiaşi persoane fizice, dar şi datorii la două bănci însumând 66.600 de lei - unul dintre credite având termen scadent anul viitor. Totul se petrecea pe fondul unor venituri obţinute în anul fiscal 2011 de 90.855 de lei.  
 
Ca şi acum patru ani, declaraţia de interese actualizată confirmă faptul că Panait Anghel şi-a păstrat „interesele“. Acesta este membru al sindicatului Universităţii „Ovidius“ Constanţa, al Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, al Societăţii Ştiinţifice de Management din România şi al Tensor Society din Japonia.

Şi-a redus funcţiile, dar şi veniturile



Un alt ales judeţean ce a slujit PSD nu îşi va continua activitatea în cadrul CJC. Este vorba despre Ioan Mărcuş. Potrivit legii, acesta şi-a actualizat declaraţia de avere în care a menţionat că este proprietarul unui teren intravilan în comuna Limanu şi al unor spaţii comerciale în Moşneni. De asemenea, consilierul judeţean PSD pare a fi un prieten de nădejde când eşti la ananghie, având în vedere că a ajutat financiar o persoană fizică şi o firmă, acordând împrumuturi în valoare totală de 55.000 de euro.
 
Conform aceluiaşi document, veniturile familiei Marcuş în anul fiscal 2015 au ajuns la 715.759 de lei, mare parte din sumă provenind din dividende de la trei firme. Averea de acum a alesului PSD nu diferă cu nimic de ceea ce deţinea la începutul mandatului de consilier judeţean. Singurele diferenţe vizează împrumuturile în nume personal, care, atunci, s-au limitat doar la ajutorarea firmei Marcus Uranus SRL cu 145.000 de lei, precum şi în ceea ce priveşte veniturile obţinute de familia Mărcuş în anul fiscal 2011, ce au însumat 976.686 de lei (şi atunci, mare parte din sumă provenind din dividende de la cele patru firme în care consilierul PSD era asociat şi administrator).
 
Potrivit celei mai recente declaraţii de interese, Ioan Mărcuş este asociat în patru firme - Marcus Uranus SRL, unde are şi calitatea de administrator, Met Market SRL, Marova SRL şi Sport Turism SRL. Pe linie de partid, acesta este membru în Comitetul Executiv al organizaţiei judeţene PSD Constanţa. Acum patru ani, acest document conţinea mai multe informaţii, şi asta pentru că, la acea vreme, consilierul judeţean PSD deţinea la toate firmele respective şi funcţia de administrator, chiar dacă valoarea beneficiilor sale era zero.

Un mandat, suficient pentru a-şi schimba maşina 



Consilierul judeţean PSD Atanasie Teodorescu aşteaptă să predea mandatul. La final de „legislatură“, avuţia acestuia cuprinde un teren intravilan în oraşul Ovidiu, un apartament în Constanţa, o casă de locuit şi spaţii comerciale în Ovidiu, precum şi un autoturism Hyundai (an de fabricaţie 2012). Conform declaraţiei de avere actualizată recent, familia Teodorescu a încasat anul trecut venituri totale de 63.992 de lei.
 
Comparând declaraţia de avere actuală cu cea de acum patru ani, se constată că alesul PSD a trecut de la volanul unui Opel fabricat în 2004 la cel al unui autoturism mult mai nou. De asemenea, în anul fiscal precedent celui în care a ajuns în CJC (2011), familia Teodorescu a încasat venituri totale de 33.889 de lei.
 
Potrivit celei mai recente declaraţii de interese, Atanasie Teodorescu este membru în Biroul Executiv Judeţean al PSD Constanţa, funcţie pe care o deţinea şi în urmă cu patru ani.  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii