Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:48 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța de odinioară Casa d’Italia din Constanța, construită cu permisiunea lui... Mussolini

ro

18 Apr, 2017 00:00 23688 Marime text
În aceste zile s-a anunțat vinderea unor proprietăți aparținând statului italian pe teritoriul românesc. Printre acestea se află și un imobil din Constanța, Casa d’Italia. Singular pe bulevardul Mamaia, în tronsonul dintre bulevardul Tomis și strada Mircea, clădirea construită în stil italian, cu cărămidă aparentă, era un punct de reper al unei Constanțe cu patină de oraș vechi.
 
În ziua de 24 mai 1935 a avut loc festivitatea inaugurării oficiale a așezământului Casa d’Italia, înfăptuit de Guvernul italian la Constanța, prin intervenția d-lui Ferraro, consul al Italiei la Constanța, cu aprobarea lui Mussolini.
 
În publicația „Dacia“, XXXI, 122 din 26 mai 1935, la pagina întâi, este descrisă festivitatea care a avut loc cu ocazia inaugurării oficiale a așezământului. Nota reporterul vremii, prezent la eveniment: „Duminică dimineață (24 mai 1935 n. n.) a avut loc festivitatea inaugurării oficiale a așezământului «Casa d’Italia», înfăptuit de Guvernul italian la Constanța, prin intervenția d-lui Ferraro, consul al Italiei la Constanța. Solemnitatea inaugurării s-a desfășurat în sala de festivități a așezământului din bulevardul Regina Maria. Sala a fost pavoazată cu drapelele celor două țări, peste care atârnau tablourile regelui Victor Emanuel și al lui Mussolini. Au asistat domnii Ugo Solo, ministrul Italiei la București, Ducele și Ducesa de Caragio, veniți special din capitală, întregul corp consular din localitate, șefii autorităților civile și militare, magistrați, profesori, avocați, membrii coloniei italiene locale, precum și un numeros public.
 
La intrarea în sala de festivități, asistența a fost primită de către elevii școlii italiene îmbrăcați în uniforme fasciste care au dat salutul roman. A vorbit dl Feraro, consulul Italiei la Constanța, care a mulțumit înalților oaspeți și asistenței alese pentru faptul că au ținut să ia parte în număr atât de mare, dovedind prin aceasta dragostea ce o poartă Italiei. Arată apoi rostul acestui așezământ care este acela de a cimenta legăturile de prietenie dintre poporul italian și cel român, unite și prin legătura de sânge, al cărei adevăr nu-l poate contesta nimeni. Încheie în speranța că această inițiativă de propagare a culturii latine își va ajunge scopul.
 
D. primar al municipiului, luând cuvântul aduce salutul constănțenilor pentru Italia lui Mussolini și își manifestă bucuria pe care o resimte că poate găzdui la Constanța acest așezământ de cultură. D. Ugo Solo, ministrul Italiei la București, ia cuvântul adresându-se în limba italiană asistenței italiene și șefilor de autorități cărora le mulțumește pentru dragostea ce o arată pe această cale Italiei. Continuă apoi în limba română reliefând sforțările pe care cele două țări surori le au de la ieșirea din marele război, în slujba propășirii naționale, pășind astfel pe drumul sfânt și al dezvoltării culturale.
 
Evidențiază meritele d-lui Feraro de a fi intervenit pe lângă d. Mussolini spre a căpăta permisiunea de a ridica la Constanța acest așezământ și elogiază personalitatea diriguitorului destinelor italiene de azi, care a îmbrățișat cu deosebită dragoste această inițiativă. Ridicându-se la vechiul Tomis «Casa D Italia» s-a ajuns la cimentarea  legăturii antice ce există între această localitate și Roma, și a frăției de sânge dintre cele două popoare. D. Ugo Solo termină cuvântarea mulțumind profesorilor italieni și români care predau cursuri de cultură la școala italiană din acest așezământ“.
 
Imobilul, proprietate a statului italian, a fost pentru constănțeni un veritabil centru de cultură, dispunând de o bogată bibliotecă de carte italiană, de cursuri de cultură și civilizație italiană. Apoi a fost sediul Consulatului Italian. După naționalizarea din 1948, clădirea a devenit casă de cultură a tineretului. Imobilul a fost renovat în 1994 și, ulterior, în 2004. Aici a locuit un consul al Italiei cu familia sa. La parter se organizau cursuri de limba italiană. Spații generoase, destinate unor activități culturale simultane.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • DBS 29 Apr, 2017 19:55 Cat vrea pe ea?