Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:24 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cronici pe bune Unde să mergi dacă ţi-e poftă de un croissant ca în Franţa

ro

25 Feb, 2017 00:00 24308 Marime text
Că există colecţii de haine ori pantofi, o ştim prea bine eu, dulapul şi cardul meu. Dacă, până acum, motivaţia pentru orele petrecute la muncă stătea în bucuria sesiunii de cumpărături, la final de săptămână, acum am mai găsit o altă pricină să mă trezesc dis-de-dimineaţă. N-am ajuns însă la fel de matinală ca vecinul de la trei, care abia aşteaptă să mijească zorii, ca să mai dea câte-o gaură în perete.
 
O oră rezonabilă pentru deşteptare îmi asigură masă goală la Paul, din City Park Mall Constanţa. Aici am descoperit că, în timp ce designerii caselor de modă meşteresc colecţii fresh de haine, pantofi ori genţi, brutarii de la Paul împletesc aluaturi, combină creme şi le poşează, atât cât să lanseze colecţii noi, pentru pofticioşi cu apetit sănătos.
 
Doi plus unul gratis este oferta pentru croissant-urile lansate de brutarii de la Paul, chiar înainte să vină căldura peste noi. Dacă o ţin în ritmul acesta, minunăţiile din vitrinele bistroului o să îmi dea cu totul planul peste cap, iar în vară or să intre două Miţe, după cum îmi arată deja fustele.
 
Zi de zi, îmi promit să nu mai păcătuiesc gastronomic, dar de când cu croissant-urile astea, ambiţia m-a părăsit complet. E drept, acum, în loc să mi se scurgă ochii după nu ştiu ce baiere, catarame ori imprimeuri, îmi fac cu ochiul, complice, crema de ciocolată, vanilie ori zmeură şi, în zilele bune, crema de alune.
Sigur, nu e musai să faci şoc glicemic, pentru că poţi încerca dulce cu sărat, adică ai putea alege şi o variantă sărată: aluatul pufos, plămădit cu suficient unt, găzduieşte la fel de generos somon şi prazbrânză de capră şi roşii deshidratate sau bacon şi sote de ciuperci.
 
În spiritul unei degustări adecvate, am încercat la ultima vizită şi o supă de ciuperci, cremoasă şi consistentă, servită exact cum îmi place: în recipiente de porţelan alb, nici prea caldă, nici prea rece, acompaniată de smântână.
 
Apropo de servire, angajaţii de la patiseria Paul, din Constanţa, au descoperit viteza potrivită, fiind suficient de rapizi cât să n-ai timp de regrete, răbdători şi gata să îţi descrie sugestiv elementele gustative potrivite, care să sporească vânzarea.
 
Quiche Lorraine (o tartă cu bacon, ou şi brânză emmentaler), un Tartine Feuillette Saumon (tartine cu cremă de brânză, somon afumat, capere, ceapă chivas şi susan) ori colecţia de eclere sunt toate lucruri de încercat, ce se încadrează într-un buget rezonabil (între 10 şi 18 lei). Pentru acasă e de luat pâinea, frământată şi coaptă după reţete proprii.
Am şi-o listă de plângeri, pe care înscriu preţul exagerat al băuturilor. N-am cum să nu mă mir când apa dintr-o banală sticlă de plastic costă fix cât croissant-ul, la care se vede treabă că nişte oameni pricepuţi chiar au muncit. Şapte lei pentru o sticlă cu apă este exagerat, chiar şi pentru Miţa.
 
Totalul pentru vizita la Paul, în ziua în care am adăugat supei cele trei croissant-uri (în varianta 2 + 1 gratis), a fost puţin peste 30 de lei. Bani de care nu mi-a părut rău.
 
***

Cum se prezintă: Cu o tradiţie de 125 de ani, Paul defineşte arta brutăriei franţuzeşti, fiind renumit pentru rafinamentul şi calitatea produselor sale, servite zilnic în cele peste 500 de brutării deschise în întreaga lume. Din 2008, Paul este prezent în România.
Unde dai de ei: În City Park Mall
(adresa - Paul Constanţa, City Park Mall, nivelul zero).
Locuri de parcare: În parcarea mallului.
Preţuri: 7 lei - apa sau croissant-ul, 15 lei - diverse sortimente de pâine, 13 lei - tartele şi între 13 şi 15 lei sandviciurile.
Ambianţa: Locul e frumos amenajat, are aerul unui bistrou franţuzesc. Mi-ar fi plăcut mai mult dacă nu era în mall, dar nimeni nu-i perfect.
Servire: Ca la mama acasă.
Mai vin? Hidratată dinainte, dar cu poftă de masă.

Ce spune Registrul Comerţului 

Paul funcţionează pe societatea Moulin D’Or SRL, având sediul social în Bucureşti. Capitalul social integral vărsat este de 800 de lei, cu participare străină de 135,56 de euro. Asociaţi (persoane juridice) sunt Edgwarte Ltd. (Cipru), Lunic Franchising & Consulting Ltd. (Cipru), Tatika Investments Ltd. (Cipru), Anasa Properties SRL (România), Wellekept Groups (România). În 2009, Ovidiu Alexandru Albu a fost desemnat administrator cu puteri depline în cadrul firmei.
 
***
 
Miţa FIȚAVizitează toate localurile „bune“ din oraş. Dacă abia s-a uscat vopseaua de pe pereţi, hop!, e de ea. Nu se uită des în portofel, ci e mereu cu ochii după cele mai extravagante feluri de mâncare din meniuri. Busola ei prinde din zbor orice informaţie despre vreun eveniment culinar ori vreo inaugurare de local. Citeşte-i recenziile în fiecare sâmbătă, în cadrul rubricii „Baruri şi restaurante“ din Constanţa.
 
Sursa foto: Facebook Paul România şi fotografii realizate de ZIUA de Constanţa, în timpul degustării.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii