Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:54 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Icoane şi note din călătorie. Bucureşti - Constanţa - Constantinopole“, de Ioan V. Prenta

ro

19 Nov, 2017 17:07 1889 Marime text


Parte a unei specii foarte răspândite la vremea aceea, și anume descrierile de călătorii, dar și de cultură și civilizație, „Icoane şi note din călătorie. Bucureşti - Constanţa - Constantinopole“, aparținând lui Ioan V. Prenta este o broşură de numai 32 de pagini, publicată în anul 1913 de către Tipografia Modernă „Cultura“, Societate Colectivă.

Autorul închină acest jurnal de călătorie „tuturor martirilor căzuţi pentru Macedonia, Luptătorilor Neamului aromân şi Memoriei neuitate mele mame“, cartea relevând o serie din actele de vitejie ale ostașilor români.
Însoţite de reproduceri după fotografii tip cărți poștale ilustrate, dar şi după portrete pitorești în acuarelă, dar redate, evident, în alb-negru, descrierile păstrează autenticitatea unor momente patriotice pe străzile Stambulului, când autorul cunoaște localnici de cele mai diferite naționalități.
În capitala imperiului otoman ajungea, cu vaporul „România”, a doua zi după ce trecuse prin Constanța și unde rămăsese impresionat de silozurile pe care le consideră „fala noastră în fața străinătății”. Apoi redă cu lux de amănunte câteva din obiectivele vizitate, precum geamia „Aghia Sofia” (Sfânta Sofie), pe care le însoțește și de legende.
 
Lucrarea integrală are 30 de pagini şi poate fi descărcată mai jos, în format PDF – dimensiune fişier 2,36 MB
  Citește în format integral

382


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari