Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:48 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Boala „lapte şi fursecuri” - o afecţiune recent descoperită de care suferă milioane de copii

ro

16 Jul, 2013 09:41 2324 Marime text
O combinaţie de simptome aparent inexplicabile a dus la descoperirea unui comportament alimentar dăunător ce determină instalarea unei afecţiuni specifice. Un medic ORL american, dr. Julie L. Wei, a numit-o boala „lapte şi fursecuri”.

Dr. Wei, care lucrează la Nemours Children’s Hospital din Florida, SUA, a tratat, timp de mulţi ani, copii care aveau, în ansamblu, o stare de sănătate bună, dar care sufereau cronic de oboseală, constipaţie, aveau gâtul iritat şi nasul înfundat ori le curgea nasul.

Constatând că starea acestor copii nu se îmbunătăţea în urma tratamentelor medicamentoase prescrise, dr. Wei a început să pună întrebări legate de stilul de viaţă al acestor copii, sperând să descopere cauza ascunsă a acestor probleme.

Astfel, a constatat că mulţi dintre copii mâncau, de-a lungul zilei, cantităţi mari de lactate şi dulciuri, iar seara luau o gustare - adesea lapte şi biscuiţi sau fursecuri - chiar înainte de a merge la culcare. Dar acest obicei avea consecinţe nocive: mâncarea înghiţită chiar înainte de culcare se întorcea din stomac în esofag şi faringe - reflux gastro-esofagian - determinând iritarea gâtului (din cauza acidului prezent în conţinutul gastric), simptome asemănătoare cu cele din guturai şi alergii şi probleme de somn.

Dr. Wei a recomandat eliminarea lactatelor şi a dulciurilor înainte de culcare, iar starea copiilor s-a îmbunătăţit semnificativ.

Dr. Wei a numit această problemă boala „lapte şi fursecuri”, referindu-se la cauzele care provocau această combinaţie de simptome. Ea estimează că, în SUA, 50-75% dintre copii au această problemă, din cauza obiceiului de a bea lapte şi a mânca biscuiţi sau fursecuri cu puţin timp înainte de culcare.

Iată recomandările dr. Wei adresate părinţilor, pentru combaterea acestei afecţiuni:
  •     dacă observaţi că problemele de somn (respiraţie dificilă, sforăit), oboseala, simptomele de „răceală” (nas înfundat sau care curge, usturimi în gât) nu trec în urma tratamentului obişnuit recomandat de medicul pediatru, e bine să mergeţi la un specialist ORL; acesta poate să examineze eventualele probleme legate de polipi sau amigdale mărite şi să recomande, le nevoie, intervenţii chirurgicale sau alte tratamente, pentru a elimina posibilitatea ca problemele de somn şi respiraţie să fie cauzate de asemenea afecţiuni ORL.
  •     ţineţi un jurnal al alimentaţiei copilului, pentru a şti ce şi cât mănâncă acesta şi a observa dacă anumite simptome sunt corelate cu anumite alimente. Adesea, părinţii nici nu-şi dau seama ce cantităţi mari de lactate şi dulciuri consumă copiii lor, decât atunci când încep să le înregistreze în jurnal.
  •     renunţaţi la obiceiul gustărilor înainte de culcare; ultima masă trebuie să fie luată cu oră şi jumătate - două ore înainte de culcare, pentru ca mâncarea să părăsească stomacul până la ora culcării. Nu se bea înainte de culcare decât apă - nu sucuri de fructe, lapte sau băuturi răcoritoare.
  •     reduceţi cantitatea de lactate şi dulciuri consumată seara; de exemplu, i se poate da copilului îngheţată, dar în timpul zilei, nu la masa de seară.
  •     daţi-le copiilor gustări sănătoase  - o banană sau biscuiţi din făină integrală, mai puţin acizi.
  •     trataţi constipaţia; o dietă echilibrată, ce conţine cereale integrale, ca şi fructe şi legume bogate în fibre, poate atenua constipaţia. Laxativele pot fi folosite doar ocazional, iar dacă problema persistă, trebuie discutat cu medicul pentru rezolvarea situaţiei pe termen lung.
Articol preluat: descopera.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii