Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:16 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Ziua Internaţională a Muzeelor este sărbătorită pe 18 mai

ro

18 May, 2015 00:00 2225 Marime text
În fiecare an, începând cu 1977, la data de 18 mai, este sărbătorită Ziua Internaţională a Muzeelor, pentru a promova şi a aduce la cunoştinţa publicului rolul muzeelor în dezvoltarea societăţii.
 
Consiliul Internațional al Muzeelor (International Museum Day) a instituit Ziua Internațională a Muzeelor în cadrul celei de-a 12-a Adunării Generale. Muzeele reprezintă un instrument important de schimb cultural şi de îmbogăţire a culturii. Dacă cele din alte epoci erau universale, muzeele moderne se concentrează pe diverse categorii, precum artă modernă, arheologie, folclor, istorie culturală, tehnologie, ştiinţă.
 
Tema lansată pentru celebrarea Zilei Internaționale a Muzeelor în 2015 - „Muzeele pentru o dezvoltare durabilă a societății” - recunoaște rolul acestora în sensibilizarea opiniei publice cu privire la necesitatea de a fi mai puțin risipitori și de a utiliza resursele într-un mod care să respecte sistemele vii pentru a avea o societate durabilă. 
 
Pentru a marca acest eveniment, sunt organizate numeroase activităţi care pun în valoare patrimoniul cultural comun. De această zi este legată şi Noaptea Muzeelor, aflată la cea de-a 11-a ediție şi organizată în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai. Noaptea Muzeelor este denumirea dată evenimentului anual cultural patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, prin intermediul căruia numeroase muzee, în parteneriat cu alte instituții de cultură, își deschid liber porțile, simultan, până târziu în noapte.
 
Primul eveniment de acest gen a avut loc în Berlin, în 1997. Conceptul de acces gratuit a fost foarte bine primit, iar în scurt timp a crescut și numărul de vizitatori.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii