Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:53 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Ziua Internaţională a alfabetizării este marcată astăzi

ro

08 Sep, 2015 01:34 2649 Marime text
Ziua Internaţională a Alfabetizării, celebrată în fiecare an la data de 8 septembrie, şi-a propus şi în 2015 să le amintească oamenilor din întreaga lume despre importanţa abilităţilor de a citi şi a scrie. Tema de anul acesta este "Alfabetizare şi societăţi durabile".
 
Sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite, din anul 1965, este marcată Ziua Internaţională a Alfabetizării (International Literacy Day). Alfabetizarea este un drept al omului, fiind importantă în lupta împotriva sărăciei, dar şi pentru asigurarea unei dezvoltări durabile şi a unui nivel de trai decent.
 
UNESCO a instituit un Comitet al Educaţiei, dezvoltat, ulterior, într-un program de acţiune. "Noile tehnologii, inclusiv telefoanele mobile, oferă alte oportunităţi de alfabetizare pentru toţi. Trebuie să investim mai mult şi fac apel la toate statele membre şi la toţi partenerii noştri să-şi intensifice eforturile - politice şi financiare. Viitorul începe cu alfabetul", este mesajul directorului general al UNESCO.
 
Cu ajutorul alfabetizării, oamenii se află în postura de a lua decizii corecte în zonele de creştere economică, dezvoltare socială şi integrare a mediului. De asemenea, alfabetizarea joacă un rol fundamental în crearea unor societăţi prospere şi paşnice. Potrivit UNESCO, peste 700 de milioane de adulţi din întreaga lume nu au abilităţi minime de citire şi scriere, dintre aceştia, două treimi fiind femei. Dacă în ţările dezvoltate, scrisul şi cititul reprezintă activităţi comune, în Asia sau Africa se înregistrează situaţii dramatice.
 
Alfabetizarea stă la baza oricărei educaţii şi este esenţială pentru a eradica sărăcia, a reduce mortalitatea infantilă, a încetini creşterea populaţiei, dar şi pentru a obţine egalitate între sexe.
 
Sursa foto: www.altiusdirectory.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii