Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:47 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Unul dintre marii inovatori ai picturii, Leonardo da Vinci...

ro

02 May, 2015 00:00 2190 Marime text
Unul dintre marii inovatori ai picturii, Leonardo da Vinci, s-a stins din viaţă pe 2 mai 1519, în urma unui atac vascular cerebral, în Castelul din Cloux. Celebrul pictor a fost înmormântat în Biserica S. Florentin, în oraşul Amboise. Deoarece avea partea dreaptă a corpului paralizată, în ultimii ani din viaţă, a desenat cu mâna stângă.
 
Leonardo di ser Piero da Vinci, pe numele lui complet, s-a născut pe 15 aprilie 1452. Animat de o imaginație fără precedent, a fost, pe lângă pictor, şi sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor. 
 
La vârsta de 14 ani, potrivit Wikipedia, după moartea mamei sale vitrege, s-a mutat la Florenţa cu tatăl său. Aici, a început să frecventeze ateliere ale marilor artişti. Nu era interesat de cariera pe care tatăl său a ales-o pentru el, cea de notar, în schimb, îi trezea interesul tot ceea ce însemna artă. Astfel, a devenit ucenicul artistului Andrea di Cione, al cărui atelier era renumit în toată Florența. Au urmat ani de studiu intens, în cadrul cărora da Vinci a studiat tehnicile desenului, ale picturii în ulei și tempera, căpătând cunoştințele de bază necesare unui artist.
 
Leonardo da Vinci a petrecut 17 ani în Milano, unde i se cereau picturi, sculpturi şi era însărcinat cu organizarea balurilor regale. De asemenea, a servit drept consilier în domeniul arhitecturii, fortificaţiilor şi problemelor militare.
 
Dintre cele mai importante lucrări ale sale, amintim „Botezul lui Hristos”, „Buna Vestire”, „Adoraţia magilor”, „Fecioara pe stânci”, „Portretul unui muzician”. Însă creaţiile care s-au remarcat în întreaga lume sunt „Mona Lisa” şi „Cina cea de taină”. „Mona Lisa” a fost realizată între anii 1503-1506 şi reprezintă o femeie cu o expresie gânditoare şi un surâs abia schiţat. Este considerată cea mai renumită operă din istoria picturii. Pe de altă parte, „Cina cea de Taină” se numără printre tablourile reprezentative pentru perioada Renaşterii. Opera reflectă reacţiile diferite ale apostolilor lui Iisus, la auzul cuvintelor „Unul dintre voi mă va trăda!”.
 
Sursa foto: biography.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii