Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:07 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Una dintre cele mai importante lucrări ale lui Dimitrie Cantemir, „Descriptio Moldaviae”...

ro

02 Mar, 2015 12:32 1698 Marime text
Una dintre cele mai importante lucrări ale lui Dimitrie Cantemir, „Descriptio Moldaviae”, a fost publicată la data de 2 martie 1716. Lucrarea conţine trei părţi şi are un caracter enciclopedic, conținând descrieri pertinente și complete de natură geografică, politică, administrativă, organizatorică, socială, lingvistică şi etnografică ale Moldovei.
Cartea, un document de primă mână asupra istoriei românilor, a fost scrisă de Cantemir la cererea Academiei din Berlin. Traducerea în limba română s-a făcut la mai mult de un secol de la moartea autorului, lucrarea fiind tipărită sub titlul „Scrisoarea Moldovei”.
 
Despre Dimitrie Cantemir
 
Dimitrie Cantemir s-a născut în comuna Fălciu, azi, comuna Dimitrie Cantemir, într-o familie nobilă. Fiul lui Constantin şi al Anei, la vârsta de 14 ani, Dimitrie Cantemir a fost obligat să plece la Constantinopol, unde a stat timp de 12 ani. A fost domn al Moldovei, iar printre ocupaţiile sale s-au numărat cele de etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog şi compozitor. Potrivit Wikipedia, în anul 1714, a devenit primul român ales membru al Academiei de Ştiinţe din Berlin.

În opera lui Cantemir s-au oglindit probleme legate de dezvoltarea social-istorică a Moldovei de la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea. Dintre scrierile sale, amintim "Divanul" sau "Gâlceava înţeleptului", tipărită la Iaşi, "Istoria ieroglifică", prima încercare de roman politico-social, "Istoria Creşterii şi Descreşterii Curţii Otomane", redactată în latină, "Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor", scris în latină şi tradus apoi de Cantemir în română.

În 1723, boala de care suferea s-a agravat, fiind nevoit să se retragă la reşedinţa sa de la Dimitrovka. În acelaşi an, se stinge din viaţă, la vârsta de 50 de ani.
 
Sursa foto: Wikipedia.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii