Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:15 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Tudor Vladimirescu, conducătorul Revoluţiei de la 1821...

ro

16 Mar, 2015 00:00 6417 Marime text
Pe 16 martie 1821, Tudor Vladimirescu, ajuns la Bolintin, lansa "Proclamaţia către bucureşteni", prin care îi cheama pe aceştia la lupta antiotomană. Amintea scopul mişcării pe care o conducea, respectiv câştigarea "dreptăţilor cele folositoare la toată obştea", dar şi că era îndreptată împotriva fanarioţilor şi a marilor boieri aliaţi cu aceştia. 
 
În condiţiile intrării iminente în capitală a celor aproximativ 16.000 de ostaşi, Vladimirescu dorea un răspuns în scris la întrebarea: "De voiţi binele de obşte sau nu".
 
Cinci zile mai târziu, este primit cu entuziasm de către masele populare din Bucureşti şi preia, în primăvara anului 1821, conducerea ţării, fiind numit de popor "Domnul Tudor".
 
Această mişcare a depăşit cu mult nivelul mişcărilor sociale şi naţionale anterioare, a avut un caracter larg, ridicând la luptă toate clasele sociale care doreau înlăturarea feudalismului şi realizarea independenţei şi suveranităţii naţionale.
 
În urma Revoluţiei din 1821, s-a pus capăt domniilor fanariote, iar Ţara Românească şi Moldova au putut fi conduse de domni pământeni. Revoluţia a marcat începutul istoriei moderne a României.

Tudor Vladimirescu, controverse şi sursă de inspiraţie

Tudor Vladimirescu s-a născut în satul Vladimir din Gorj, în 1780, deşi data naşterii încă reprezintă un subiect istoric controversat. A participat la războiul ruso-turc din 1806 - 1812, în fruntea unui corp de panduri olteni, fiind decorat cu ordinul "Sfântul Vladimir" clasa a III-a şi înălţat la gradul de locotenent. Vladimirescu a călătorit mult în ţară şi în străinătate. De-a lungul anilor, a dat dovadă de adevărate aptitudini de comandant.
 
Potrivit Wikipedia, în noaptea de 27 spre 28 mai, Vladimirescu a fost ucis la Târgovişte, fiind suspectat de colaborări cu otomanii împotriva eteriştilor, care nu au primit confirmare.
 
A reprezentat o sursă de inspiraţie pentru scenaristul Mihnea Gheorghiu şi regizorul Lucian Bratu, care au realizat un lung metraj artistic despre acesta, Tudor Vladimirescu fiind interpretat de Emanoil Petruţ.
 
Sursa foto:descopera.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii