Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:44 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Ziua în care s-a născut tragedia greacă...

ro

23 Nov, 2015 00:00 1623 Marime text


La data de 23 noiembrie 534 î.Hr., Pisistrate a organizat la Atena primele spectacole teatrale. Potrivit istoricilor, aceasta a fost ziua în care s-a născut tragedia greacă.
 
Coriştii, purtând măşti în chip de ţap, înfăţişau făpturi legendare, prietenii zeului Dionysos. În momentul în care unul dintre corişti s-a detaşat din ansamblu, răspunzând corului prin cuvinte atribuite zeului, a apărut elementul dramatic, dialogul. Astfel, a apărut pentru prima dată actorul.
 
Primul actor care a jucat un personaj pe o scenă, pe zeul Dionysus, a fost poetul Thespis. De asemenea, Thespis este primul actor care a câştigat un premiu pentru tragedie. Tot Thespis ar fi inventat turneele teatrale cu spectacole în diverse oraşe. El transporta costumele, măştile şi recuzita într-un vagon tras de cai. În Istoria Teatrului, se spune că Thespis a inventat primul actor, Eschil, pe al doilea, Sofocle, pe al treilea, şi astfel tragedia a fost completată.
 
Producțiile teatrale moderne implică munca unei echipe în spatele scenei: proiectanți, constructori, tehnicieni, costumieri, machiori, actori și regizori. Teatrele profesioniste oferă ultimele inovații din electronică, sisteme de iluminat și sonorizare.
 
Sursa foto: Wikipedia
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii