Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:20 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Zavaidoc, lăutarul care a cucerit publicul cu stilul său inconfundabil... (video)

ro

08 Mar, 2016 00:00 2525 Marime text
Cântăreţul român Zavaidoc, fiul lăutarului Tănase Teodorescu, s-a născut la data de 8 martie 1896, la Pitești.
 
Zavaidoc, pe numele său real Marin Teodorescu, rămas orfan din adolescență, împreună cu fraţii săi, pleacă la București și formează un taraf, numit, mai târziu, Frații Zavaidoc. În anul 1916, a fost luat în armată. Conform livretului militar, Marin Teodorescu avea 1,56 metri şi 80 de kg, o cicatrice la buză, păr negru şi ochi căprui. Se pare că supranumele de Zavaidoc l-a primit când îi înveselea pe ofiţerii serviciului militar. Generalul Traian Moşoiu a fost cel care l-a „botezat”, Zavaidoc provenind de la o variantă lexicală regională veche: „zavaidoacă”, ce poartă semnificaţia de „năbădăioasă”.
 
În perioada interbelică, Zavaidoc a cântat prin localurile din București, însă vocea sa a răsunat în numeroase orașe ale țării. A fost invitat să cânte și în străinătate, iar în 1937, a însoțit delegația României la Expoziția Universală, cântând la Paris.
 
„Când cânta «Maria neichii, Marie»... ehe... plângea lumea... şi plâng şi eu acum... Cânta multe cântece.: «De când ne-a aflat mulţimea», cânta şi romanţe, cântece de petrecere, cânta de toate... El încheia programul. Ridica sala-n picioare. Era un bărbat cuminte, la locul lui, iubit de public şi de femei. Nu era înalt. Era arătos”, spunea despre Zavaidoc, Florea Voinicilă, violonist în taraful celebrului lăutar.
 
Moare la data de 13 ianuarie 1945 la București, fiind înmormântat în Cimitirul Mănăstirii Cernica.
 
Sursa foto: a1.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii