Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:23 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Walt Disney, pionierul filmelor de animaţie...

ro

05 Dec, 2014 00:00 2562 Marime text
Imaginaţie, inovaţie, perseverenţă - sunt atributele unei personalităţi importante din istoria divertismentului, Walt Disney, pionierul filmelor de animaţie.
 

Walt Disney s-a născut pe 5 decembrie 1901, în Chicago, şi a transformat lumea, aducând zâmbete milioanelor de copii, moştenirea sa traducându-se prin desene animate - Mickey Mouse, Donald Duck - parcuri de distracţie şi jucării inspirate din creaţiile sale. Walter Elias Disney, pe numele lui complet, a fost regizor, producător, animator, scenarist şi antreprenor. Pasiunea pentru artă şi animaţie i-a adus 22 de premii Oscar.

De la şofer pe ambulanţă la un pionier în domeniului filmului de animaţie

Fiul Florei şi al lui Elias Disney, Walt, în copilărie, a întâmpinat dificultăţi în a scrie şi a citi corect, acest lucru neîmpiedicându-l, mai târziu, să obţină venituri impresionante. În oraşul Marceline din Missouri, Walt şi-a dezvoltat pasiunea pentru desen. Pentru a se înrola în armată, în timpul Primului Război Mondial, a renunţat la şcoală la 16 ani. Însă, din cauza vârstei, cererea de înrolare i-a fost respinsă, angajându-se ca şofer de ambulanţă pentru Crucea Roşie.
 
Convins că la Hollywood va obţine succesul, a plecat în călătoria care îi va schimba viaţa cu 40 de dolari în buzunar. După o serie de eşecuri, îl schiţează pe Mickey Mouse, într-un tren. În primele schiţe, şoricelul nu avea mănuşi albe, urechile erau mult mai mici şi se numea Mortimer. Deoarece soţia animatorului nu a fost de acord cu numele, i l-a schimbat în Mickey Mouse.
 
În următorii ani, Disney i-a transformat în vedete pe Donald Duck, Goofy sau Pluto, a realizat filmele de animaţie „Albă-ca-Zăpada şi cei şapte pitici”, „Pinocchio”, „Dumbo”, „Bambi”. Prin intermediul filmelor „Deşertul viu”, „Leul african”, „Sălbăticia albă”, le-a făcut cunoştinţă copiilor, şi nu numai, cu viaţa animalelor şi natura.

Inaugurarea primului parc de distracţii Disneyland

Pe 17 iulie 1955, în Anaheim, California, a fost inaugurat primul parc de distracţii „Disneyland”. Conform Wikipedia, deţine distincţia de a fi singurul parc cu tematică care a fost proiectat şi construit sub supravegherea directă a lui Walt Disney. În 1998, a fost redenumit „Disneyland Park”.
„Pentru toţi cei care vin în acest loc fericit: Bine ai venit! Disneyland este ţara ta. Aici vârsta reînvie amintiri plăcute din trecut şi aici tineri pot savura provocarea şi promisiunea de viitor. Disneyland este dedicat idealurilor, viselor şi faptelor concrete care au creat America, cu speranţa că aceasta va fi o sursă de bucurie şi de inspiraţie pentru toată lumea”, spunea Walter Disney, la ceremonia de deschidere.

Walt Disney, diagnosticat cu cancer

În 1966, Disney a fost diagnosticat cu o tumoare la plămânul stâng. Intervenţia a fost un succes parţial, iar medicii i-au spus celebrului creator că mai are de trăit cel mult un an. Producătorul s-a stins din viaţă în 1966, la zece zile după ce împlinise 65 de ani.
Motto-ul lui era: „Toate visurile noastre pot deveni realitate dacă avem curajul de a le urma!”.
 
Sursa foto: www.telegraph.co.uk
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii