Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:42 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Vivien Leigh, considerată „esenţa femeii britanice”...

ro

08 Jul, 2016 00:00 2998 Marime text
 

Vivien Leigh, cunoscută în istoria filmului drept actrița care a întruchipat-o pe Scarlet O'Hara, eroina din „Pe aripile vântului”, a murit pe 8 iulie 1967. După multe suişuri şi coborâşuri, tuberculoza, care i-a fost diagnosticată încă din anii '40, a atacat-o.
 
Considerată de poetul John Betjeman „esenţa femeii britanice”, Vivien Leigh, de-a lungul celor 30 de ani de carieră, a interpretat roluri variate. Datorită primelor sale interpretări, s-a bucurat de succes în Regatul Unit, însă a rămas necunoscută în restul lumii până la premiera filmului „Pe aripile vântului”.


 
În cartea sa de memorii, Laurence Olivier îşi amintea de impresia pe care i-a lăsat-o Vivien Leigh atunci când a văzut-o jucând la Teatrul Ambasador: „În afara privirii ei, care era pur şi simplu magică, Vivien poseda o seninătate, un echilibru perfect. Gâtul ei părea prea fragil pentru a-i susţine capul. Avea un aer surprins şi ceva din orgoliul unui jongleur ce poate realiza aproape în glumă o strălucită performanţă. Ea mai avea şi altceva: forţa de atracţie a unuia din cele mai tulburătoare temperamente pe care le-am întâlnit în viaţa mea. Acea ciudată, înduioşătoare scânteie de demnitate pare să fi fost acel ceva în stare să subjuge pătimaşa legiune a admiratorilor ei fanatici”.
 
Actriţa a obţinut Oscarul pentru două dintre rolurile sale, respectiv Scarlet din „Pe aripile vântului” şi pentru rolul lui Blanche DuBois, din ecranizarea piesei „Un tramvai numit dorinţă”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii