Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:59 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Unul dintre marii clasici ai literaturii române, prieten apropiat cu Mihai Eminescu...

ro

18 Jan, 2016 00:00 3682 Marime text
Ioan Slavici, unul dintre marii clasici ai literaturii române, membru corespondent al Academiei Române, s-a născut la data de 18 ianuarie 1848. A fost al doilea copil al cojocarului Sava şi al Elenei.
 
Viitorul scriitor a frecventat şcoala din satul natal, liceul din Arad şi cursurile Universităţii din Budapesta, pe care le-a întrerupt din cauza unei stări precare de sănătate. La sfârșitul anului 1869, a plecat la Viena, ca soldat cu termen redus. Îl cunoaște pe Mihai Eminescu, care îi va rămâne prieten apropiat pentru tot restul vieții şi îl va îndemna să scrie.
 
În anul 1871, Ioan Slavici și Mihai Eminescu au pus bazele societății studențești „România Jună”, Slavici fiind președinte. În același an, debutează în revista „Convorbiri literare” cu o comedie. De-a lungul anilor, a deţinut funcţii importante: a fost profesor, redactor la ziarul „Timpul“ din Bucureşti, fondator al „Tribunei“ din Sibiu, secretar al Comisiei Colecţiei Hurmuzachi. Scriitorul a fost şi un jurnalist controversat.  
 
Dintre cele mai importante scrieri literare ale lui Slavici, amintim romanul „Mara“, nuvelele „Moara cu noroc“ şi „Pădureanca“, poveştile „Păcală în satul lui“, „Zâna Zorilor“, memoriile „Lumea prin care am trecut“, „Închisorile mele“.
 
Ioan Slavici s-a stins din viață la 17 august 1925, în localitatea Crucea de Jos și a fost înmormântat în schitul Brazi. Pe ultimul drum, a fost condus de familia sa, săteni din împrejurimi, dar şi de Liviu Rebreanu, din partea Societăţii Scriitorilor Români.
 
Sursa foto: Wikipedia 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii