Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:46 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Unul dintre cei mai de seamă autori, reprezentant al modernismului literar românesc...

ro

18 Mar, 2016 00:00 1638 Marime text
Ion Barbu, cu numele lui Dan Barbilian, s-a născut la data de 18 martie 1895, la Câmpulung Mușcel. Potrivit altor surse, s-ar fi născut pe 19 martie. A fost matematician, dar și unul dintre cei mai importanți poeți interbelici, reprezentant al modernismului literar românesc.
 
A avut înclinaţii spre matematică şi a devenit poet din ambiţia de a-i demonstra colegului şi prietenului său Tudor Vianu că poate scrie şi literatură. A studiat matematica la Facultatea de Ştiinţe din Bucureşti şi s-a ocupat de teoriile algebrei moderne, de teoria algebrică a numerelor şi de teoria determinismului.
 
Debutul a avut loc în revista lui Al. Macedonski, „Literatorul”, cu poezia „Fiinţa”, semnând pentru prima dată cu pseudonimul Ion Barbu. În 1921, îi apare primul volum de versuri, „După melci”, iar in 1930, „Joc secund”. De-a lungul anilor, a publicat peste 80 de studii de specialitate, semnate Dan Barbilian, devenind astfel unul dintre cei mai cunoscuţi matematicieni din Europa.
 
A fost membru în Uniunea matematică germană (1938), membru titular post mortem al Academiei Române.
 
Ion Barbu s-a stins din viaţă pe 11 august 1961, la spitalul „Vasile Roaită” din Bucureşti, fiind bolnav de cancer la ficat.
 
Sursa foto: Wikipedia
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii