Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:51 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi pictori români...

ro

28 Dec, 2014 00:01 2107 Marime text
În urmă cu 17 ani, s-a stins din viaţă pictorul român Corneliu Baba, la Bucureşti. Un subtil cunoscător al sufletului uman, artistul a fost cunoscut mai ales pentru portretele sale. A primit, postum, premiul de excelență al Fundației Culturale Române.
 
Corneliu Baba s-a născut în anul 1906, la Craiova. A fost al treilea fiu al lui Gheorghe Baba, pictor de biserici, şi al Mathildei Baba. Pentru o scurtă perioadă, a studiat la Şcoala Naţională de Arte Frumoase din Bucureşti, optând să-şi continue studiile la Iaşi, unde a obţinut o diplomă în Arte Frumoase. În 1930, a terminat Facultatea de Litere şi Filozofie. Potrivit Wikipedia, patru ani mai târziu, a expus la Băile Herculane. După ce şi-a finalizat studiile de pictură, a fost asistent şi apoi profesor la Academia de Arte Frumoase.
 
Corneliu Baba s-a remarcat datorită originalităţii creaţiilor sale, multe dintre ele fiind considerate o meditaţie metaforică asupra condiţiei umane. În decursul carierei, a desenat peisaje care evocă spaţii culturale cu rezonanţă, precum şi compoziţii dramatice, cum ar fi ciclurile  „Spaima". Lucrările sale au fost prezente în expoziţii din Tokio, New York, Berlin.
 
În 1962, guvernul român îi acordă titlul de Artistul poporului, anul următor devenind membru corespondent al Academiei Române. Printre alte distincţii importante se numără Premiul de Stat pentru Artă (1954), Premiul pentru Excelenţă, acordat de Fundaţia Culturală Română (1997).
 
Sursa foto: www.ipedia.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii