Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:06 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un mare actor român s-a stins din viaţă pe patul unui spital din Viena (video)

ro

14 Sep, 2016 00:00 4771 Marime text
Pe 14 septembrie 2003 pleca dintre noi, lăsând urmă un şir nemărginit de lacrimi şi regrete, actorul Ştefan Iordache. Răpus de leucemie, „cel mai iubit dintre pământeni“ a spus adio acestei lumi departe de casă, pe un pat de spital din Viena. 

Considerat un titan al teatrului şi al cinematografiei româneşti, Ştefan Iordache s-a născut pe 3 februarie 1941, la Bucureşti. A copilărit la Calafat, pe malul Dunării, la bunicii materni. A revenit apoi în Bucureşti, unde şi-a petrecut adolescenţa în cartierul Rahova.

Ştefan Iordache a fost fiul unor oameni simpli, dar care şi-au dorit ca ai lor copii să înveţe carte. În școală a fost bun la matematică și științele exacte. Studiile teatrale nu au fost prima lui alegere. A dat la teatru abia după ce a picat, la 16 ani, examenul de admitere la Medicină. După acest eșec, întâmplarea a făcut să fie inclus în brigada artistică a unei cooperative.
În anul următor, 1959, a dat la Teatru și a fost admis ultimul la IATC. A absolvit însă secția de Actorie a institutului printre primii și a avut o carieră artistică încununată de succes, până la sfârșitul vieții. Ultimul său rol a fost Prințul Potemkin, în piesa "Ecaterina cea Mare", de George Bernard Shaw, pusă în scenă în 2008, la Teatrul Național București.

A slujit teatrul românesc vreme de 49 de ani, interpretând memorabil pe scenă mari roluri ca Titus Andronicus, Hamlet, Richard al III-lea sau Barrymore. A avut, de asemenea, o îndelungată colaborare cu Teatrul Național Radiofonic și Teatrul Național de Televiziune, și a jucat în numeroase filme pentru marele ecran.
Cele mai notabile roluri ale maestrului au fost în “Cel mai iubit dintre pămînteni", "Oglinda", "Glissando", "Ciuleandra", "De ce trag clopotele, Mitică?", "Pruncul, petrolul şi ardelenii", "Înghiţitorii de săbii", "Bietul Ioanide".
Ștefan Iordache a fost și un foarte bun interpret de muzică ușoară. Este celebru cuplul Ștefan Iordache - Sanda Ladoși, care au interpretat o serie de cântece înregistrate pe mai multe CD-uri.
După ce a plecat dintre noi fulgerătot, Ştefan Iordache a fost înmormântat cu onoruri militare în cimitirul din comuna Gruiu.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii