Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:41 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Titu Maiorescu, una dintre personalităţile marcante ale poporului român...

ro

15 Feb, 2015 00:00 3534 Marime text


La data de 15 februarie 1840, la Craiova, s-a născut Titu Maiorescu, autorul teoriei sociologice a „formelor fără fond”. Astăzi, se împlinesc 175 de ani de la naşterea celebrului scriitor şi academician. 

Cu această ocazie, în conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 16 februarie 2015, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic un set de trei monede - din aur, din argint şi din tombac cuprat - , care vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent.
Seturile de monede vor fi însoţite de broşuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Tirajul pentru această emisiune este de 150 seturi de trei monede, iar lansarea în circuitul numismatic a seturilor de monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Despre Titu Maiorescu

La vârsta de 11 ani, împreună cu familia, Titu Liviu Maiorescu, pe numele lui complet, s-a mutat la Viena, unde a urmat cursurile Academiei Tereziene. Aici, începe să schiţeze diverse notiţe pentru „Însemnări zilnice”, scrieri pe care le va continua până la sfârşitul vieţii, acumulate în paginile a 42 de manuscrise, care astăzi se găsesc la Biblioteca Academiei Române şi la Biblioteca Centrală de Stat din Bucureşti. În manuscrise, facem cunoştinţă cu un Titu Maiorescu puternic, ambiţios, dornic să se afirme şi cu o imensă pasiune pentru cultură.
Maiorescu a absolvit Şcoala de la Viena ca şef de promoţie. Printre alte performanţe notabile se numără doctoratul „Magna cum laude”, obţinut la Giessen, licenţa în Litere şi Filosofie la Sorbona şi licenţa în Drept, obţinută la Paris.

A trăit o viaţă plină de activităţi, în decursul căreia a ocupat funcţii importante: avocat, critic literar, politician, scriitor, prim-ministru al României şi membru al Academiei Române.
În 1860, alături de I. Negruzzi, Th. Rosetti, Petre P. Carp şi V. Pogor, Maiorescu a înfiinţat Junimea, de al cărei nume se leagă creaţiile unor mari scriitori: Mihai Eminescu, Ion Creangă, I.L. Caragiale şi mulţi alţii. Şapte ani mai târziu, a înfiinţat revista „Convorbiri literare”.
Şi-a trăit ultimii ani în singurătate, chinuit de boală, în casa unei nepoate. Titu Maiorescu s-a stins din viaţă în anul 1917 şi a fost înmormântat la Cimitirul Bellu.

Sursa foto: Wikipedia.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii