Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:18 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc doi ani de la moartea lui Gabriel García Márquez

ro

17 Apr, 2016 00:00 2147 Marime text

 
Scriitorul columbian Gabriel García Márquez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, s-a stins din viaţă la data de 17 aprilie 2014. Preşedintele Columbiei, atunci, a decretat doliu naţional în memoria scriitorului Gabriel Garcia Márquez.
 
Ultima apariţie publică a sa a avut loc când scriitorul a stat la poartă reşedinţei sale din Ciudad de Mexico, unde locuia de peste 30 de ani, pentru a-i primi pe jurnaliştii veniţi în vizită cu ocazia aniversării sale.
 
Márquez a fost crescut de bunicii din partea mamei, iar despre copilăria sa a scris în memoriile „Vivir para contarla” („Să trăieşti pentru a povesti”). De la o vârstă fragedă a dovedit talent la pictură, muzică și compoziție literară. A cunoscut-o pe viitoarea sa soție, Mercedes, la vârsta de nouă ani. Cei doi s-au căsătorit când el avea 31 de ani și ea 26 de ani. Au fost împreună până în ultima zi a vieții lor.
 
Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără „Dragoste în vremea holerei", roman care a şi fost ecranizat, „Despre dragoste şi alţi demoni", „Cronica unei morţi anunţate". Însă, cel mai apreciat roman al lui Garcia Marquez rămâne „Un veac de singurătate". Paisprezece titluri semnate de el au apărut în ultimii 20 de ani în România şi s-au vândut în peste 600.000 de exemplare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii