Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:31 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 43 de ani de la publicarea romanului „Marele singuratic“

ro

21 Feb, 2015 00:00 1943 Marime text
La Bucureşti, în urmă cu 43 de ani, pe 21 februarie, a avut loc lansarea romanului „Marele singuratic“ al romancierului şi nuvelistului Marin Preda.
 
Despre „Marele singuratic“, Marin Preda i-a mărturisit lui Florin Mugur: „În «Marele singuratic» e vorba despre nişte întâmplări pe câmp ale lui Niculae Moromete, pe care el i le povesteşte iubitei lui, Simina. Niculae arată cum s-au născut la el sentimentul şi dorinţa de a întemeia o nouă religie. (...) El ştie că există această posibilitate, că profetul poate trece la profeţii. Eu am imaginat pentru eroul meu această taină. Nu spun că este autobiografică, nu afirm, nici nu neg, nu are importanţă...“
 
Pentru acest roman, Marin Preda a fost distins cu premiul Uniunii Scriitorilor. Notorietatea lui va atinge apogeul opt ani mai târziu, odată cu lansarea romanului „Cel mai iubit dintre pământeni“.
 
Marin Preda s-a născut în satul Siliştea-Gumeşti, din judeţul Teleorman, într-o familie numeroasă. A renunţat la studii după susţinerea examenului de capacitate. În timpul vieţii, a fost corector la revistele „Timpul“ şi „România Liberă“, redactor la „Viaţa Românească“, director al editurii „Cartea Românească“, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor şi deputat în Marea Adunare Naţională.

Scriitorul a fost căsătorit de trei ori şi a avut doi fii cu cea de-a treia soţie, Elena. Poeta Aurora Cornu, prima soţie a scriitorului, mărturisea, în cartea „Scrisori către Aurora“, că singura soţie pentru Preda a fost literatura, „care nu l-a trădat niciodată - nedezminţită, fidelă şi după moarte, veşnic răsplătitoare“.

Moartea lui s-a produs din senin, în perioada în care romanul „Cel mai iubit dintre pământeni“, care conţinea numeroase critici la adresa regimului, se afla în plină glorie. Familia sa consideră că moartea a avut loc în condiţii suspecte. Mai mult, fratele scriitorului, Alexandru Preda, crede că Marin Preda a fost asasinat de Securitate. Există persoane care au lansat şi teoria sinuciderii. Potrivit raportului medico-legal, „moartea lui Marin Preda a fost violentă şi a fost cauzată de asfixie mecanice prin astuparea orificiilor respiratorii cu un corp moale, în condiţiile unei come etilice“. Nici până în ziua de astăzi nu se cunoaşte răspunsul la întrebarea de ce a murit Marin Preda. Un alt mister este cel legat de dispariţia unor manuscrise pe care scriitorul le păstra la editura Cartea Românească. 
 
Sursa foto: Wikipedia.org
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii