Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:56 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 37 de ani de la moartea lui Charlie Chaplin (video)

ro

25 Dec, 2014 00:00 5628 Marime text


În urmă cu 37 de ani, în prima zi de Crăciun, în Elveţia, s-a stins din viaţă Charlie Chaplin, o mare stea de cinema a secolului XX, simbolul filmului mut, precum şi primul star al Hollywoodului. A fost înmormântat în cimitirul din Vevey.


Charlie Chaplin s-a născut la Londra, pe 16 aprilie 1889, într-o familie modestă. Tatăl său era cântăreţ, şi-a părăsit familia şi a murit din cauza alcoolismului, când Charlie avea 12 ani, în timp ce mama, cântăreaţă şi actriţă, se afla mereu prin spitale, din cauza problemelor psihice de care suferea.
Charlie Chaplin a fost nevoit să renunţe la şcoală şi, la vârsta de zece ani, deja juca în spectacole. Doi ani mai târziu, a primit rolul băieţelului Billy din spectacolul de teatru „Sherlock Holmes”. Ca actor al trupei Fred Karno, a jucat în numeroase spectacole, fiind nevoit să traverseze de două ori oceanul pentru turnee. Remarcându-se în faţa legendarului producător Mack Sennett, acesta i-a oferit un contract pentru un rol într-un film.
Hotărât să obţină succesul, construieşte un personaj cu o costumaţie diferită pentru acea vreme: pantaloni şi ghete mari, o haina prea strâmtă, baston şi o mustaţă falsă. Personajul i-a asigurat succesul, iar până în anul 1915, devenise primul idol al cinematografiei la nivel global.
Un an mai târziu, Charlie Chaplin a semnat un contract cu Corporaţia Filmului Mut (Mutual Film Corporation) pentru suma de 670,000 de dolari pe an, devenind unul dintre cei mai bine plătiţi oameni din lume.
Dintre cele mai renumite filme ale sale, considerate capodopere, amintim „City Lights” („Luminile oraşului”), „Modern Times” („Timpuri noi”), „The Great Dictator” („Dictatorul”). Deşi nu avea studii muzicale, a compus muzică pentru multe dintre filmele sale cu ajutorul altor muzicieni şi compozitori.
În ceea ce priveşte viaţa personală, a fost căsătorit de patru ori. Prima sa soţie s-a numit Mildred Harris. Când avea 35 de ani, Charlie Chaplin s-a recăsătorit cu Lita Grey, care avea 16 ani. Ultima soţie, Oona, fiica marelui dramaturg Eugene O'Neill, i-a dăruit opt copii.
Viaţa lui Charlie Chaplin a fost, în 1992, subiectul unui film, care a fost produs şi regizat de Richard Attenborough.

Sursa foto: www.huffingtonpost.com



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii