Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:03 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 31 de ani de la moartea actorului Amza Pellea (galerie foto + video)

ro

12 Dec, 2014 00:00 2997 Marime text
„Ce faci, tati?
Mi-e cam dor... Cam lungă filmarea la care ai plecat... Da' o să se termine şi asta!
Sper, şi, de fapt, ştiu că eşti bine”, mărturisea fiica regretatului Amza Pellea, Oana Pellea, într-o scrisoare publicată pe jurnalul.ro, anul trecut.

 
Astăzi, se împlinesc 31 de ani de când s-a stins din viaţă unul dintre cei mai importanţi şi îndrăgiţi actori pe care i-a avut România, Amza Pellea, care a lăsat în urmă o carieră fulminantă în teatru şi film. Actorul de o frumuseţe interioară copleşitoare a murit la vârsta de 52 de ani, răpus de boală, la Bucureşti.
Amza Pellea, creatorul şi interpretul personajului „Nea Mărin”, s-a născut pe 7 aprilie 1931, la Băileşti, într-o familie cu cinci copii. A primit numele tatălui său şi a absolvit cursurile Colegiului Naţional Carol I din Craiova. Amza Pellea a debutat în teatru pe scena Teatrului Naţional din Craiova, în 1956, iar în film, cinci ani mai târziu, în „Setea”.

Din 1957 până în 1959, pe scena craioveană, a interpretat 14 roluri, în spectacole precum „Tudor din Vladimiri”, „Ce înseamnă să fii onest”, „Gâlcevile din Chioggia”, „Hamlet”. De asemenea, a primit aplauze la scenă deschisă la Teatrul de Comedie şi la Teatrul Naţional din Bucureşti.
Deşi a interpretat magistral cele mai strălucite personalităţi ale istoriei românilor, precum Mihai Viteazul sau Decebal, Amza Pellea a rămas în memoria tuturor ca Nea’ Mărin, personaj pe care l-a interpretat în „Nea Mărin Miliardar”.

În 1977, a fost distins cu premiul de interpretare masculină, pentru cel mai bun actor, la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova, pentru rolul lui Manlache Preda din filmul „Osânda”.
Anul trecut, la comemorarea a 30 de ani de la moartea lui Amza Pellea, fiica sa i-a îndeplinit dorinţa de a plasa în centrul Băileştiului o fântână. Talentat şi modest, Amza Pellea a ajuns la inima tuturor românilor.
 
Sursa foto: www.cinemagia.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii