Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:28 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 26 de ani de la moartea poetului Mihai Beniuc, membru al Academiei Române

ro

24 Jun, 2014 00:00 1938 Marime text
Astăzi, 24 iunie, se împlinesc 26 de ani de la moartea lui Mihai Beniuc, poet, prozator, psiholog şi membru al Academiei Române.
Mihai Beniuc s-a născut în Sebiş, judeţul Arad, şi, încă din perioada liceului, a dovedit înclinaţii literare, debutând la revista „Bilete de papagal“, cu poezia „Toamna“. După terminarea celui de-al doilea război mondial, a fost conferenţiar la Facultatea de Psihologie din Cluj şi autorul unor volume de versuri, cum ar fi „Cântece de pierzanie“, „Cântece noi“ şi „Oraşul pierdut“, care erau privite, atât de public, cât şi de critici, cu înţelegerea şi simpatia acordate artei naive.

Cariera sa literară a început cu adevărat în anul 1946, când a publicat volumul „Un om aşteaptă răsăritul“. Scriitorul a publicat, în medie, câte o carte pe an. În decursul vieţii, a primit funcţii şi onoruri şi i s-au rezervat capitole în manualele şcolare.
În anul 1965, Mihai Beniuc este înlăturat din funcţia de preşedinte al Uniunii Scriitorilor, de către Gheorghe Gheorghiu-Dej, moment în care renunţă la promovarea cărţii de versuri „Cântec pentru tovarăşul Gh. Gheorghiu-Dej“ şi se reprofilează, începând să scrie poeme pentru liderul comunist Nicolae Ceauşescu.
Mihai Beniuc moare în anul 1988 şi este înmormântat la Cimitirul Evanghelic Luteran din Bucureşti.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii