Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:18 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 25 de ani de la izbucnirea revoluţiei

ro

16 Dec, 2014 11:06 2861 Marime text
În România, în urmă cu 25 de ani, pe 16 decembrie 1989, a început revoluţia. În oraşul Timişoara, câteva sute de persoane - simpatizanţi ai pastorului reformat maghiar Laszlo Tokes - au protestat împotriva deciziei judecătoreşti în baza căreia pastorul urma să fie evacuat din Timişoara. Ordinul de intervenţie, pentru evacuarea pastorului, a fost dat de judecătoria Timişoara în urma cererii făcute de Episcopia Reformată Oradea, reprezentată prin episcopul Laszlo Papp. Oficialităţile locale au încercat să liniştească lucrurile, însă peste 200 de manifestanţi au cerut un document oficial care să ateste că hotărârea judecătorească nu va fi pusă în aplicare.
Ulterior, acest protest s-a transformat în unul politic, strigându-se pentru prima dată "Jos Ceauşescu!”. În zilele următoare, au avut loc ciocniri violente între forţele de ordine şi manifestanţi în mai multe localităţi din ţară. Protestele de la Timişoara au dat startul Revoluţiei Române din 1989.
Între 16 şi 25 decembrie 1989, au avut loc numeroase proteste şi lupte de stradă care au dus la căderea preşedintelui Nicolae Ceauşescu şi la sfârşitul regimului comunist din România. Demonstraţiile au culminat cu procesul şi execuţia soţilor Ceauşescu.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii